Оновлений Google-пошук розлютив користувачів дивною видачею

Час читання: < 1 хв.
Оновлений Google-пошук розлютив користувачів дивною видачею

Компанія Google нещодавно представила оновлену пошукову систему з нейромережевими алгоритмами “під капотом”. Однак протягом кількох днів інтернет наповнився обуреними відгуками користувачів Google, які отримують дурні та навіть небезпечні відповіді на свої запитання.

Реклама

Наприклад, користувачеві, який гуглив спосіб змусити сир краще триматися на піці і не сповзати з неї, нейропошук порадив додати до соусу трохи клею, причому рекомендував взяти саме нетоксичний. Виявилося, що ШІ взяла цю шкідливу пораду з жартівливого посту на Reddit, опублікованого близько десяти років тому.

В іншому випадку пошуковик впевнено наказав готувати курку при температурі 102 градуси за Фаренгейтом, що становить приблизно 39 градусів Цельсія. Максимум, чого вдасться добитися з таким пекельним розігрівом — протухлого птаха. Неясно, чи помилилася нейромережа з самою температурою, чи з правильною шкалою її виміру. Люди публікують інші курйозні поради від пошуковика, аж до рекомендації їсти камені. 

Зараз читають  У бета-версії WhatsApp заблокували можливість робити скріншоти профілів у деяких користувачів

Google вже відреагувала на скарги і запевнила, що помилки виникають лише за «дуже незвичайних запитів», і вони настільки рідкісні, що більшість людей з ними не зіткнеться. Компанія використовуватиме ці «окремі приклади», щоб поліпшити алгоритми. Сьогодні користувачі почали помічати зникнення конкретних відповідей, які викликали резонанс у мережі. Схоже, Google не знайшла нічого кращого, ніж вибірково видаляти невдалі поради від ШІ у ручному режимі. 

Цікаво, що шкідлива рада була отримана від нейропошуку навіть у ході своєї презентації. Тоді на запитання «що робити, якщо плівка застрягла у фотоапараті» ШІ відповів, що потрібно відкрити задню кришку та витягнути плівку; насправді це найвірніший спосіб засвітити свої знімки. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ДЖЕРЕЛОThe Verge

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.