У США вважають, що Китай може шпигувати, компрометуючи дані через підводні кабелі

Час читання: 2 хв.
У США вважають, що Китай може шпигувати, компрометуючи дані через підводні кабелі

Високопоставлений американський чиновник попередив найбільші телекомунікаційні компанії країни про можливі нові кіберзагрози. Білий дім впевнений, що китайські судна, що ремонтують підводні інтернет-кабелі в Тихому океані, отримають доступ до волоконно-оптичних ліній, по яких проходить основний потік Міжнародного Інтернет-трафіку, включаючи секретний трафік уряду США.

Реклама

На думку аналітиків, мова в даному випадку йде про китайську державну компанію SB Submarine Systems, в якій корабель незрозумілим чином зникає з радарів в безпосередній близькості від важливого підводного інтернет-кабелю.

Сполучені Штати переконані, що це може свідчити про те, що офіційний Пекін намагається отримати доступ до Міжнародного веб-трафіку, особливо до інформації американського уряду.

У матеріалі видання The Wall Street Journal йдеться про те, що китайські морські судна Fu Hai, Fu Tai та Bold Maverick систематично навмисно вимикають відстеження їхнього розташування з супутника, коли вони знаходяться в безпосередній близькості від берегів Індонезії або Тайваню.

Журналісти також розповідають, що найбільші міжнародні гіганти, на кшталт Google, інвестують мільярди доларів у прокладання нових кабелів, але все одно багато в чому залежать від сторонніх підрядників, послуги яких потрібні корпораціям для технічного обслуговування та ремонту кабельної інфраструктури. Багато компаній, що спеціалізуються на такому ремонті, контролюються китайськими державними структурами, тому, як вважають у Білому домі, можуть становити ризики для національної безпеки США.

Газета The Wall Street Journal також зазначає, що американська розвідка вже неодноразово попереджала багато урядових агентств США про те, що через підводні кабелі треті особи можуть отримувати різні дані.

За словами експертів, американська влада зараз також розглядає теорії про те, що китайські судна мають можливість потай картографувати морське дно з метою виявлення там секретних ліній зв’язку, що належать Сполученим Штатам.

На тлі всього цього Вашингтон нещодавно ввів санкції проти кількох китайських компаній, що працюють у сфері обслуговування кабелів, звинувачуючи їх у передбачуваному шпигунстві.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.