ChatGPT ставиться до людей і суспільства краще, ніж середній студент коледжу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Напевно, в найближчому майбутньому звернутися за допомогою в етичних питаннях користувачам буде набагато простіше до чат-боту ChatGPT, а не до близьких друзів або психологів. Штучний інтелект, як показало дослідження, розуміється на моралі людини набагато краще, ніж студенти коледжу.

Контрольна група, що включає 299 осіб, оцінила міркування моделі штучного інтелекту в різних ситуаціях вище, ніж відповіді звичайних людей. ChatGPT здався контрольній групі більш доброчесним, справедливим та надійним. При цьому деякі експерти переконані, що штучний інтелект лише імітує розуміння людської етики.

Фахівці Університету Джорджії провели дослідження, щоб з’ясувати, чи здатні великі мовні моделі перевершити просту людину під час оцінки моральних дилем. Результати проведеного дослідження було представлено у журналі Scientific Reports. У процесі проведення тестування фахівцями було використано модифіковану версію морального тесту Тьюринга 2000 року, що дозволяє оцінити моральні судження у різноманітних теоретичних ситуаціях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У дослідженні взяли участь 68 студентів-філософів з одного боку та чат-бот ChatGPT4 – з іншого. Усім запропонували оцінити 10 різних сценаріїв. Необхідно було показати у відповідях, чи аморально чи доброчесно надходили люди в кожній окремій ситуації, а також аргументувати свою думку.

Під час тесту були представлені різні сценарії, починаючи від практично безперечно морально неправильних і закінчуючи тими, що порушують соціальні умовності.

Щоб оцінити моральні міркування, представлені студентами-філософами та чат-ботом ChatGPT4, дослідникам також зібрали групу з 299 повнолітніх громадян. Вони оцінили відповіді на предмет моральної чесноти, інтелекту, довіри, справедливості, емоційності та упередженості.

При цьому учасникам експерименту спочатку не повідомлялося, що частина думок була згенерована штучним інтелектом. У процесі вивчення результатів дослідники з’ясували, що респонденти частіше надавали перевагу міркуванням, згенерованим штучним інтелектом, які були охарактеризовані як розумні, справедливі, надійні, доброчесні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

ДЖЕРЕЛОarstechnica.com

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.