Новини України та Світу

Збитки від шахраїв значно зросли: найпопулярніші схеми з платіжними картками

Share

Кількість незаконних дій з платіжними картками, за якими були понесені збитки, протягом 2023 року в Україні зросла на чверть та становила 272 тисяч операцій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу НБУ.

Сума збитків надавачів платіжних послуг, торговців, клієнтів від незаконних дій з платіжними картками за минулий рік становила майже 833 млн гривень. Це на 73% більше, ніж у 2022 році.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найпопулярнішими шахрайськими схемами, через які потерпали споживачі, були: недоставлення товару після передплати в мережі, дзвінки від імені банків, фішинг, прохання про допомогу через соцмережі тощо.

“Шахраї працюють дуже оперативно, постійно з’являються нові технологічні схеми. Тому всі наші системи повинні працювати превентивно, на упередження шахрайства, також потрібно посилити співпрацю з правоохоронними органами щодо обміну інформацією для сприяння розслідуванню таких злочинів”, – зазначила Ольга Лобайчук, начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ.

Дії проти шахраїв

За її словами, з метою зниження рівня платіжного шахрайства учасники платіжного ринку у 2024 році повинні дотримуватися вимог Положення про автентифікацію та застосування посиленої автентифікації на платіжному ринку.

Лобайчук наголосила, що регулятор уважно стежить за тим, як банки опрацьовують звернення клієнтів. Якщо споживач отримує формальну відповідь, у якій відповідальність перекладається повністю на клієнта, НБУ аналізує таку відповідь, щоб зрозуміти, наскільки якісно побудовані процеси всередині фінансової установи.

“Далеко не завжди необачність клієнтів фінустанов стає причиною вчинення шахрайства із їх рахунками”, – додала Лобайчук. Окремим банкам вже сьогодні потрібно працювати з внутрішньою системою контролю, в тому числі щодо моніторингу дій своїх працівників, які мають доступ до інформації про рахунки клієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    iPad Pro M4 з 8 ГБ ОЗП насправді має 12 ГБ оперативної пам’яті

    Як відомо, iPad Pro на SoC M4 пропонують 8 чи 16 ГБ оперативної пам'яті залежно…

    21.05.2024

    Samsung випустила оновлення One UI 6.1 для ще одного смартфона

    Samsung продовжує впроваджувати One UI 6.1 на все більше і більше телефонів серії Galaxy A.…

    21.05.2024

    iPhone SE 4 буде коштувати дорожче, ніж його попередник

    Згідно з інформацією iPhone SE 4 буде коштувати трохи дорожче, ніж його попередник, але Apple…

    21.05.2024

    Топ-3 способи захисту будь-якого смартфону від злому

    Атаки на мобільні пристрої стають все більш масовими, і прислухайтеся до порад кіберспеціалістів про те,…

    21.05.2024

    iPhone 17 Ultra отримає дизайн в стилі Google Pixel 8 Pro

    Apple планує кардинально змінити дизайн iPhone 17 Ultra, взявши на озброєння ідеї від Google із…

    21.05.2024

    Ось чому Windows XP небезпечно використовувати у 2024 році

    Використання застарілих операційних систем, таких як Windows XP, може становити значний ризик безпеки користувачів при…

    20.05.2024