Apple найняла десятки експертів зі штучного інтелекту з Google для секретної дослідницької лабораторії в Цюріху

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple переманила десятки експертів із штучного інтелекту з Google і створила «секретну європейську лабораторію» в Цюріху для розміщення нової команди співробітників, яким доручено створювати нові ШІ-моделі та продукти, повідомляється в опублікованому Financial Times повідомленні.

На основі аналізу профілів LinkedIn, проведеного FT, Apple найняла щонайменше 36 фахівців з Google з 2018 року, коли вона переманила Джона Джаннандреа на посаду свого головного керівника ШІ.

Основна команда Apple по роботі зі штучним інтелектом працює в Каліфорнії та Сіетлі, але нещодавно компанія розширила офіс, що займається роботою з ШІ у Цюріху, Швейцарія. Вважається, що придбання Apple місцевих ШІ-стартапів FaceShift (VR) та Fashwell (розпізнавання зображень) вплинуло на рішення компанії побудувати у місті секретну дослідницьку лабораторію, відому як Vision Lab.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Згідно з повідомленням, співробітники лабораторії брали участь у дослідженнях Apple в галузі базової технології, на основі якої працює чат-бот ChatGPT від OpenAI та аналогічні продукти, що базуються на великих мовних моделях (LLM). Основну увагу було приділено розробці більш просунутих моделей ШІ, які враховують текстові та візуальні дані для створення відповідей на запити.

У повідомленні сказано, що нещодавня робота Apple над LLM є природним продовженням роботи компанії над Siri протягом останнього десятиліття.

В даний час до провідної групи Apple з ШІ входять такі відомі колишні співробітники Google, як Джаннандреа, колишній глава Google Brain, який зараз є частиною DeepMind. Самі Бенгіо, який зараз є старшим директором з досліджень в галузі ІІ та ML в Apple, раніше також був провідним спеціалістом з ШІв Google. Те саме можна сказати і про Руомінг Панге, який керує командою Apple Foundation Models, що займається великими мовними моделями. Раніше Панг очолював дослідження в галузі ШІ-розпізнавання мови в Google.

У 2016 році Apple придбала компанію Perceptual Machines, яка займалася генеративним розпізнаванням зображень на основі ШІ, яку заснував Руслан Салахутдінов з Університету Карнегі-Меллон. Салахутдінов вважається ключовою фігурою в історії нейронних мереж, він навчався в Університеті Торонто у «хрещеного батька» цієї технології Джеффрі Хінтона, який залишив Google минулого року, пославшись на побоювання з приводу небезпеки генеративного ШІ.

Салахутдінов розповів FT, що однією з причин повільного впровадження ШІ в Apple є схильність мовних моделей давати неправильні чи сумнівні відповіді:

“Я думаю, що вони просто трохи обережні, тому що не можуть випустити щось, що не можуть повністю контролювати”, – сказав він.

Перший погляд на функції штучного інтелекту, заплановані Apple, має з’явитися трохи більше, ніж за місяць: презентація iOS 18 відбудеться на Всесвітній конференції розробників, яка стартує 10 червня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.