У Telegram з’явилася фінансова піраміда. Як не потрапити на шахраїв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Експерти повідомили, що виявили в Telegram фінансову піраміду з Toncoin. Вона схожа на звичайні, але працює більш заплутано та враховує специфіку месенджера. Заодно експерти розповіли, як не потрапити на хитрощі шахраїв.

Потенційним жертвам пропонують заробити на криптовалюті Toncoin (TON) через Telegram. Для залучення більшої кількості учасників шахраї записали інструкції зі скріншотами, а також відеоролики російською та англійською мовами. Жертву переконують вкласти гроші в TON, щоб потім «отримувати комісію за запрошених друзів». Інструкція від шахраїв виглядає так:

  • Завести спеціальний криптокошель через неофіційний бот в Telegram
  • Скористатися окремим Telegram-ботом «для заробітку» та ввести адресу свого гаманця
  • Купити криптовалюту (мінімум 5,5 TON) і перевести її на свій криптогаманець, використовуючи легальні інструменти: P2P-маркети, криптообмінники або офіційний бот в Telegram.
  • Активувати окремий Telegram-бот «для заробітку», вибравши один із платних тарифів-«прискорювачів» (вартість від 5 до 500 TON)
  • Створити закриту групу в Telegram, запросити до неї від п’яти друзів і переконати їх зробити все те ж саме, включаючи покупку «прискорювача»

Само собою, на цій схемі заробляють лише шахраї, а користувачі розлучаються із вкладеними у піраміду грошима. Експерти рекомендують ретельно перевіряти подібні запрошення від друзів, не переводити криптовалюту в малопопулярні криптогаманці та завжди «пробивати» подібні сервіси в інтернеті. Крім того, для захисту своїх грошей та даних слід використовувати двофакторну автентифікацію та нікому не повідомляти одноразові коди підтвердження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.