Ось чому M3 Ultra від Apple може стати абсолютним монстром

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Залишився один чіп M3, який завершить розгортання новітньої лінійки чіпів Apple для Mac – M3 Ultra. Найімовірніше, його анонс відбудеться на Всесвітній конференції розробників Apple (WWDC), але деякі нові чутки вказують на те, що це буде зовсім інший чип, ніж M2 Ultra або M1 Ultra.

Новий пост на сайті X від коментатора Apple і YouTuber Вадима Юр’єва вказує на те, що M3 Ultra буде розроблено як повністю окремий чип, а не два чипи M3 Max, зшитих разом.

Apple перебуває в процесі реструктуризації своєї лінійки Apple Silicon. M3 Max більше не постачається з міжз’єднанням UltraFusion (див. зображення).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Це означає, що чип M3 Ultra буде перепроєктовано в окремий чип, а не складатиметься з двох матриць Max.


Що це означає:

Ця ідея не ґрунтується на інсайдерській інформації, а є екстраполяцією дизайну M3 Max, який використовується в MacBook Pro. Apple ніколи офіційно не коментувала дизайн, але, судячи з фотографії, опублікованої Wccftech, поточний M3 Max, схоже, не використовує міжз’єднання UltraFusion. Це вже саме по собі велика проблема.

А ось вплив на прийдешній M3 Ultra стає ще більш цікавим. Згідно з гіпотезою Вадима, це дасть змогу M3 Ultra стати більш правильним настільним чипом. Наприклад, M3 Ultra може не потребувати ядер Efficiency і, можливо, мати більше ядер Performance і GPU, оскільки його продуктивність більше не обмежується M3 Max. У підсумку масштабування продуктивності порівняно з базовим M3 буде кращим, ніж у попередніх поколіннях.

Але почекайте, на цьому все не закінчується.

Вадим екстраполює далі, припускаючи, що в розробці перебуває ще більший чип M3 Extreme, який складатиметься з двох матриць M3 Ultra. Теоретично це буде набагато ефективнішим способом збільшення продуктивності, ніж об’єднання чотирьох чипів M3 Max. Вадим зазначає, що це дасть змогу Apple підключити більший об’єм пам’яті та збільшити масштаб інтегрованого GPU до рівня флагманських настільних GPU Nvidia. Це досить серйозна заява.

Якби цей чіп дійсно з’явився, я б припустив, що він буде призначений виключно для Mac Pro. Зараз же Mac Studio і Mac Pro використовують одні й ті самі чіпи, що дуже прикро.

Звичайно, це не вперше, коли ми чуємо про чип “Extreme”. Чутки про M2 Extreme ходили ще у 2022 році, але, за чутками, чип було скасовано.

Вадим допускає, що дебют першого чіпа Extreme може пропустити ще одне покоління і не вийти до запуску лінійки M4.

За останніми даними, чип M4 може з’явитися тільки на початку 2025 року, а залишок цього року залишиться відносно порожнім для релізів Mac. Звичайно, здається можливим, що Apple може представити M3 Ultra на WWDC, а M3 Extreme цієї осені на оновленому Mac Pro. Але, схоже, цього року на WWDC Apple буде більше уваги приділяти штучному інтелекту, тож ми ще подивимося, чи знайдеться в її анонсах місце для відносно нішевого, висококласного чипа для настільних ПК.

Звичайно, на даний момент це все безпідставні домисли.

Але аналіз Вадима, безумовно, інтригує і має сенс, виходячи з дизайну M3 Max. Нам доведеться почекати і подивитися, щоб підтвердити ці припущення щодо M3 Ultra.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.