Довго носити навушники з шумозаглушенням не можна, і ось чому

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Довге носіння навушників з опцією активного придушення шуму (ANC) чинить несприятливий вплив на мозок. Він починає гірше обробляти звуки, а в особливо важких випадках – повністю втрачає можливість нормально сприймати аудіоконтент. Про це пише Gizmodo з посиланням на дослідження Девіда Макелпайна, фахівця з австралійського Центру слуху при Університеті Маккуорі.

З одного боку, навушники з шумодавом роблять добру справу. Коли людина носить їх у дуже шумному місці, вони знижують гучність звуків, здатних завдати шкоди слуху. З іншого боку, вони здатні завдати шкоди. У сучасних реаліях люди все частіше активують опцію шумозаглушення там, де можна обійтися без неї. Наприклад, коли просто гуляють безлюдним парком, перебувають удома або в будь-якій іншій тихій обстановці. Ця звичка може призвести до поганих наслідків і стати причиною тимчасової глухоти.

За словами експерта, не чути навколишні звуки – це неприродно для нашого мозку. Він здатен звикнути до відсутності фонового шуму і почати ігнорувати будь-який звук. Макелпайн називає цей феномен “прихованою втратою слуху”, маючи на увазі нездатність нашого мозку обробляти звук, а не нездатність наших вух його чути.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

“Прихована втрата слуху схожа на зміну шифрування вашого мозку, – уточнює Макелпайн. – Навіть якщо ви зможете змінити те, що чуєте, ви не зможете повернутися до того стану мозку, який у вас був раніше. Це незворотньо”.

У дослідженні 2012 року, до якого причетний Макелпайн, 17 випробовуваним було запропоновано носити беруші протягом тижня. В одинадцяти учасників розвинувся шум у вухах – поширене захворювання, за якого хтось відчуває дзвін або дзижчання без зовнішнього джерела звуку. Дослідження припускає, що відсутність аудіоінформації може вплинути на те, як мозок обробляє звук, навіть якщо зі слухом проблем немає. Є й хороша новина: стан дезорієнтації та шуми у вухах зникли після того, як випробовувані вийняли затички для вух.

Щоразу, коли ви використовуєте ANC, ви чуєте світ з іншою чутливістю, яку Макелпайн називає “станом зміненого посилення”. Якщо ви проведете достатньо часу в цьому стані, вашому мозку буде складно “слухати” нормальний рівень звуку.

Висновок

Постарайтеся використовувати навушники з шумозаглушенням тільки тоді, коли ви піддаєтеся надмірному шуму. У поїздах і літаках або в галасливому місті їх можна надіти. Але якщо ви перебуваєте в тихій обстановці, краще відмовтеся від цієї витівки і слухайте звуки навколишнього світу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.