Найбільша у світі цифрова камера для астрономії готова до роботи

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Готова до сканування нічного неба у пошуках доказів існування темної матерії, ідентифікації навколоземних астероїдів та багато іншого, камера для майбутньої обсерваторії імені Віри Рубін вже готова. Це найбільша у світі цифрова камера для астрономії з приголомшливою роздільною здатністю 3200 мегапікселів, яка буде встановлена ​​в обсерваторії Рубін у Чилі.

Реклама

Камера має величезні розміри і важить близько 3 тонн, що робить її приблизно такою ж за розміром та масою, як невеликий автомобіль. Завдяки величезному передньому об’єктиву розміром 5 футів у поперечнику вона зможе робити неймовірно детальні знімки великих ділянок піднебіння. Побудований у Національній прискорювальній лабораторії SLAC (SLAC) Міністерства енергетики, він використовуватиметься в проекті Legacy Survey of Space and Time (LSST), розрахованому на 10 років і спрямованому на отримання зображень південного неба та виявлення перехідних об’єктів, таких як наднові.

“З завершенням будівництва унікальної камери LSST у SLAC та її швидкою інтеграцією з рештою систем обсерваторії Рубін у Чилі ми скоро почнемо створювати найбільший фільм усіх часів та найінформативнішу карту нічного неба з будь-коли створених, – сказав у своїй заяві директор з будівництва обсерваторії Рубін Желько Івезіча з Університету Вашингтона.

Величезний масштаб камери робить її неймовірно потужною, здатною захоплювати дуже широке поле зору (що означає, що вона може охопити більшу частину піднебіння під час кожного спостереження) і дозволяти дуже дрібні деталі.

“Зображення настільки детальні, що з відстані близько 25 кілометрів (15 миль) можна розглянути м’яч для гольфу, а смуга неба в сім разів ширша за повний Місяць. Ці зображення з мільярдами зірок і галактик допоможуть розкрити секрети Всесвіту”, – каже професор SLAC , заступник директора Рубінової обсерваторії та керівник програми камери Аарон Рудман.

Камера пройшла випробування у SLAC і тепер готова до відправки до Чилі, де наприкінці цього року вона буде встановлена ​​на телескоп Simonyi Survey Telescope. Цей телескоп, що є частиною обсерваторії Рубіна, розташований на вершині гори Серро-Пачон – місце, яке створює певні труднощі під час встановлення.

Рубін” почне своє дослідження в 2025 році, коли він скануватиме небо, щоб дізнатися про рух далеких галактик, що допоможе розкрити інформацію про темну матерію та інші ключові теми в астрономії.

“Як ніколи раніше, для розширення нашого розуміння фундаментальної фізики необхідно зазирнути далеко у Всесвіт”, – каже Кеті Тернер, керівник програми Міністерства енергетики США “Космічний рубіж”. “З камерою LSST в основі, обсерваторія Рубін заглибиться в космос як ніколи раніше і допоможе відповісти на деякі з найскладніших та найважливіших питань у фізиці сьогодні”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: