Нейромережі можуть прикидатися більш безглуздими для зручності користувача

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вчені з Чехії та Німеччини з’ясували, що просунуті ШІ-моделі можуть імітувати когнітивні здібності дітей. Як говориться в дослідженні, опублікованому в PLOS One, нейромережі роблять це, щоб відповідати особи, яку вони моделюють.

Фахівці хотіли перевірити, чи зможуть нейромережі скоригувати відповіді, щоб вони відповідали рівню розвитку дітей віком від 1 року до 6 років. Учені провели 1296 випробувань GPT-3,5 Turbo і GPT-4. Вони аналізували мовну складність і точність відповідей, пов’язаних із хибними переконаннями. Наприклад, ШІ-моделі повинні були відповісти на таке завдання. Персонаж поміщає об’єкт у певне місце і залишає кімнату. Поки його немає, предмет пересувають. Нейромережа має передбачити, де персонаж шукатиме об’єкт, коли повернеться. Як критерії використовували довжину відповіді та кілька інших параметрів.

Зі збільшенням віку, який потрібно моделювати, зростала складність мови, яку використовували ШІ-моделі. Це продемонстрував і чат-бот GPT-3,5 Turbo, і GPT-4. Робота вчених показала, що нейромережі розуміють особливості мовного розвитку і можуть підлаштовуватися під той чи інший рівень. За словами Анни Марклової, одного з авторів дослідження, під час розроблення штучного надінтелекту вчені мають бути обережними. Не потрібно вимагати імітувати людський інтелект через його обмеженість. “Крім того, це означає, що ми можемо недооцінювати їхні можливості протягом тривалого періоду, що не можна назвати безпечною ситуацією”, – цитує Марклову PsyPost.

Учені продовжуватимуть досліджувати мовні можливості ШІ-моделей. Один з основних напрямків – вивчення нейромереж при моделюванні когнітивного та лінгвістичного розвитку в більш різноманітних завданнях.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.