У Windows заборонили зміну браузера за замовчуванням у реєстрі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Операційні системи Windows мають гнучкі налаштування, чому сприяє велика спільнота творців сторонніх додатків. До того ж, можна вносити зміни до реєстру, щоб змусити систему змінити свою поведінку.

Нещодавно Microsoft закрила доступ до одного з параметрів реєстру в Windows 10 і Windows 11. В результаті тепер браузер за замовчуванням змінюється лише у програмі “Параметри”.

Компанія Bleeping Computer розповіла, що новий драйвер у лютневих оновленнях блокує зміни через реєстр та змушує користуватися додатком «Параметри». Це зауважив Крістоф Колбіч, який серед іншого є автором двох програм для зміни браузера за умовчанням та асоціацій файлів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У Windows використовується хеш для встановлення програм за промовчанням. До появи нового драйвера сторонні програми могли вносити зміни у процес створення хеша, замінюючи його власним вибором. Відтепер це неможливо, а при спробі внести зміни до реєстру з’являється повідомлення про помилку “Неможливо змінити хеш: помилка при записі нового вмісту”.

Можливо, щодо безпеки системи це позитивна новина. Шкідливі програми не зможуть непомітно змінювати браузер за замовчуванням і не зможуть в результаті замінити реальний браузер на фальшивий. Останні здатні збирати персональну інформацію, у тому числі форми, що заповнюються з логінами, паролями та фінансовими відомостями. Бажаючим нічого не заважає поміняти браузер за замовчуванням через “Параметри”.

Можливо, нововведення було запроваджено через вимоги Євросоюзу, який прагне забезпечити більш рівну конкуренцію між виробниками програмного забезпечення. Втім, цей драйвер в оновленні прийшов користувачам Windows та інших регіонах. Однак у деяких користувачів Windows 11 зміна браузера за промовчанням через реєстр все ще можлива.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.