8 великих проектів, які Apple вбила, як свій електромобіль

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple Car – один із найгучніших проектів, який Apple не вдалося завершити, але далеко не єдиний. Тут ми зробимо екскурс у минуле та згадаємо про скасовані проекти Apple та інші продукти, які не потрапили на ринок.

1. AirPower

AirPower – це, мабуть, найбільший анонсований продукт Apple, який так і не з’явився на прилавках магазинів. У вересні 2017 року Apple заявила про свої наміри випустити унікальний килимок для бездротової зарядки, який дозволить одночасно заряджати iPhone, Apple Watch та AirPods, але шлях до релізу був нелегким.

Apple зіткнулася з проблемами, пов’язаними з дотриманням апаратних стандартів, як повідомляє TechCrunch і компанія офіційно скасувала випуск продукту в 2019 році після численних затримок.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоча AirPower не вдалося вийти на ринок, ви все ще можете купити бездротовий зарядний пристрій “три в одному” для цих пристроїв на Amazon. А якщо ви зацікавлені в зарядці без дротів, вам варто ознайомитися з деякими з найкращих зарядних пристроїв MagSafe для iPhone.

2. PenLite

Лінійка iPad – один із найуспішніших продуктів Apple, але компанія експериментувала із планшетами задовго до їх випуску. PenLite – ранній приклад того, що незабаром мало з’явитися, адже Apple створила прототипи цього продукту у 1992 році.

Планшет оснащувався сенсорним екраном, яким можна було переміщатися за допомогою олівця, що деякою мірою нагадувало iPad і Apple Pencil. У порівнянні з ранніми моделями iPad, PenLite володів товстими рамками навколо екрану. Розмір екрану становив дев’ять дюймів, але, на відміну від iPad, він мав бути напівтоновим.

Apple скасувала PenLite у 1993 році, але пізніше того ж року вона випустила продукти з сенсорним екраном через проект Apple Newton, який зазнав грандіозної невдачі.

3. Нехитрий планшет

Ще одним раннім прикладом прагнення Apple до створення висококласних планшетів став планшет Bashful, концепцію якого компанія почала розробляти приблизно за десять років до появи PenLite та подальшого проекту Newton. Цей концепт 1983 року був розроблений компанією Frog Design, але, як повідомляє Engadget та інші видання, про дизайн планшета стало відомо лише у 2010 році.

Wired зібрали кілька зображень того, як виглядав би планшет. У порівнянні з сучасними iPad, планшет Bashful більше був схожим на комп’ютер і був набагато товщі. Bashful отримав свою назву від персонажа Білосніжки, а Apple використовувала дизайн Білосніжки – також втілений у життя компанією Frog Design – у комп’ютерах, які вона випустила в період із 1984 по 1990 рік.

Хоча планшет так і не побачив світла, він допомагає нам зрозуміти, як Apple з часом розробила концепцію iPad.

4. Інтерактивний телевізійний блок Apple

Можна заперечити, що телевізійні проекти Apple не такі відомі, як MacBook, iPad, iPhone або Apple Watch. Але компанія вже давно працює у цій сфері, і Apple Interactive Television Box (AITB) – один із прикладів цього.

Apple почала тестувати AITB у 1990-х роках та експериментувала як на європейському, так і на американському ринках. Для розробки концепції та створення приставки компанія співпрацювала з бельгійською комунікаційною компанією Proximus (тоді відомою як Belgacom), а також з Verizon (тоді відомою як Bell Atlantic) та іншими світовими комунікаційними компаніями.

Якби він був випущений, користувачі отримали доступ до широкого спектру телепередач після підключення приставки до телевізора. Проект був закритий, незважаючи на те, що у 1994 та 1995 роках він був запущений у деяких сім’ях у США та Європі.

Хоча Apple не випустила AITB у повному обсязі, проект проклав шлях до Apple TV – потокового пристрою. Якщо вас бентежать ці назви продуктів, варто дізнатися різницю між Apple TV, Apple TV+ та додатком Apple TV.

5. Чарівний зарядний пристрій

Хоча AirPower був одним із найяскравіших прикладів того, як Apple експериментувала з бездротовою зарядкою, перш ніж привнести MagSafe в iPhone, він міг бути не єдиним. У листопаді 2022 року деякі користувачі опублікували на сайті X (колишній Twitter) фотографію того, що виглядало як ще не випущений зарядний пристрій для пристроїв Apple.

Зарядний пристрій на цих знімках має платформу, яку можна підняти, і, як зазначає The Verge, схоже, що цей зарядний пристрій може живити тільки iPhone. Це не зрівняється з деякими відмінних зарядних станцій 3-в-1 для пристроїв AppleТому ми не здивовані, що воно не надійшло в масове виробництво.

6. Комп’ютер Джонатана

Apple зробила революцію в комп’ютерній сфері, і однією з причин, через яку це стало можливим, є те, що компанія експериментувала з безліччю прототипів протягом багатьох років. Комп’ютер Jonathan – один з них, і Історії Apple докладно розповідав про це.

Ідея комп’ютера Jonathan полягала в тому, що ви могли постійно оновлювати операційні системи свого комп’ютера різними способами. Сам по собі комп’ютер – річ прекрасна, але ми не впевнені, що запропоновані функції працювали б у практичному значенні.

Apple вирішила відмовитися від реалізації проекту з кількох причин, серед яких важливу роль відіграла рентабельність. Тим не менш, компанія використовувала деякі з розробок у майбутніх проектах, так що це не було марною тратою часу.

7. Copland

Copland – мабуть, найвідоміший проект Apple, що так і не вийшов у світ. Компанія почала працювати над концепцією після того, як у неї виникли проблеми з масштабуванням Mac OS на той час.

Якби все пішло за планом, на зміну Copland зрештою прийшов би Gershwin. Передбачалося, що Copland також стане перепусткою для нових унікальних функцій, таких як багатозадачність.

Крім масштабування, Apple також мала проблеми з конкуренцією з Windows від Microsoft в той час. Як повідомляє Cult of Mac, багатьом здавалося, що розрив між Windows 95 і Mac OS System 7 не такий великий, як у випадку з попередніми версіями програмного забезпечення.

Незважаючи на більш ніж річне тестування, Copland так і не побачив світ, і Apple відмовилася від нього разом із проектом Gershwin у 1996 році. Натомість компанія випустила Mac OS 8 у 1997 році і перейшла на більш масштабоване рішення у Mac OS X у 2001 році.

8. Apple Paladin

Apple експериментувала з пристроями “все в одному” задовго до того, як представила оригінальний iMac у 1998 році. Одним із таких пристроїв був Apple Paladin, прототип якого був орієнтований в основному на бізнес, а не на споживачів.

Paladin містив комп’ютер і факс в одному пристрої, а також телефон. Якби його було випущено, працівники могли б організовувати всі справи з одного місця – це було б особливо корисно для секретарів.

Незважаючи на свої обіцянки Paladin так і не з’явився на ринку. Ми вважаємо, що для Apple було дуже непросто помістити три системи в одну.

Всі ці проекти наголошують на важливості невдач, якщо ви хочете досягти успіху, а також демонструють інноваційну природу Apple. Багато невдалих запусків і концептів, наприклад планшети Apple, проклали шлях для майбутніх релізів. Навіть якщо вони так і не вийшли на ринок, вони однаково є важливою частиною історії компанії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.