AMD Zen 5: усе, що вам потрібно знати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

AMD випустила архітектуру Zen 4 2022 року, на базі якої було створено чипи Ryzen 7000 і 8000, що забезпечили революційну потужність, особливо в процесорах 7900X3D і 7800X3D. Однак ходять чутки, що незабаром AMD представить свого наступника – архітектуру Zen 5.

Отже, ось усе, що ми знаємо про архітектуру AMD Zen 5 і про те, коли Zen 5 може бути представлений.

Вона з’явиться в останній половині 2024 року.

За даними Tom’s Hardware Paul Alcorn on Хпредставник AMD підтвердив, що Zen 5 з’явиться в другій половині 2024 року. Якщо звернутися до історії, то AMD представила попередній Zen 4 під час виставки Computex 2022.майже на початку другої половини 2022 року.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Інший популярний витік AMD, High Yield, повідомив на сайті X що Zen 5, найімовірніше, буде запущено між квітнем і червнем 2024 року. Цей графік ідеально підходить для початку роздрібних продажів у другій половині 2024 року, з анонсом на Computex.

Якщо AMD вкладеться в намічений графік, ми можемо очікувати, що архітектуру Zen 5 буде представлено на виставці Computex 2024, яка пройде з 4 по 7 червня. Це цілком логічно, оскільки Computex є однією з найбільших щорічних виставок комп’ютерної техніки і технологій. Крім того, на ній вже було представлено такі процесори, як парапроцесори Intel Core 11-го покоління і чіп Samsung Exynos з графічним процесором RDNA2.

Хоча AMD офіційно нічого не оголошувала і не підтверджувала, ми з нетерпінням чекаємо, що компанія випустить у червні 2024 року в Тайвані.

AMD Zen 5 використовує процесори Strix Point і Granite Ridge

Архітектуру Zen 4 було запущено в серії Ryzen 7000 у 2022 році, а в січні 2024 року AMD анонсувала наступні чіпи Ryzen 8000, які, як і раніше, використовують попередню архітектуру. Як повідомляє High Yield on X, AMD Zen 5 буде запущено з процесорами серії Ryzen 9000.

Однак невідомо, чи з’явиться вона спочатку в мобільних чіпах Strix Point або в настільних процесорах Granite Ridge. Незважаючи на це, ми очікуємо, що чіпи серії 9000 матимуть той самий дизайн мікросхем, що і Zen 4.

Ще одна важлива зміна, яку ми очікуємо в Zen 5, – це використання 4-нм і 3-нм технологічних вузлів. Ці технологічні вузли роблять його швидшим і ефективнішим, ніж попередній 5-нм техпроцес, що використовувався в архітектурі Zen 4.

Використовується архітектура Big.LITTLE

Сайт Performancedatabases.com нещодавно опублікував витік скріншотів CPU-Z і HWINFO передбачуваного APU AMD Zen 5 Strix Point із чотирма продуктивними та вісьмома ефективними ядрами, аналогічно до E-ядер і P-ядер Intel.

Ми не знаємо, чи з’явиться архітектура big.LITTLE в настільних чипах 9000-ї серії. Однак AMD вже використовує цей дизайн у своїх процесорах Ryzen 8500G і 8300G. Так що поява його як у мобільних, так і в настільних чіпах Zen 5 цілком логічна.

Оскільки AMD додає кілька нових функцій у процесори Zen 5, нам не терпиться побачити, як вони зрівняються з прийдешніми чіпами Intel 15-го покоління Arrow Lake, які, як очікують, використовуватимуть Нову схему найменування Intel. Якщо обидві компанії випустять процесори, які виконають свої обіцянки, нам буде складно визначити який процесор кращий для ігор.

Zen 5 сумісний із сокетом AM5

Якщо ви нещодавно перейшли на материнську плату з сокетом AMD AM5, то можете радіти процесорам Zen 5, які, як повідомляється, сумісні з цим сокетом. Тож, навіть якщо ви щойно витратили кілька сотень доларів на чип Ryzen 7000 серії X3D, ви можете швидко продати свій поточний процесор і перейти на процесор Zen 5 серії 9000 за допомогою оновлення BIOS.

Найімовірніше, вам також не доведеться оновлювати оперативну пам’ять та інші компоненти ПК, оскільки вони будуть сумісні з процесором Zen 5. А оскільки чіпи 8000-ї серії оснащені потужною інтегрованою графікою Radeon RDNA3, ви можете відмовитися від графічного процесора початкового рівня, якщо APU 9000-ї серії використовують RDNA 3.5 від AMD, які потенційно можуть бути кращими за перші, наприклад AMD RX 6400 або NVIDIA GTX 1630.

Хоча AMD не робила жодних офіційних заяв, ці повідомлення засновані на витоках та інших особистостях, які історично робили точні прогнози. Крім того, частина інформації була підтверджена на таких зустрічах, як дзвінки про доходи, які широкому загалу часто нецікаві.

Але доти, доки AMD не випустить прес-реліз, що підтверджує будь-яку або всі ці відомості, нічого не буде вирішено. Проте, ми з нетерпінням чекаємо, що принесе Zen 5 у комп’ютерні технології. І якщо Intel покаже чудовий рік із чипами Arrow Lake, то на нас чекає чудовий рік конкуренції між цими двома гігантами в індустрії процесорів для настільних ПК і ноутбуків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.