Як штучний інтелект змінює тактику шахраїв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Криптовалютна індустрія продовжує залишатися привабливою мішенню для кіберзлочинності: згідно зі звітом Chainalysis 2024 Crypto Crime Report, злочинна діяльність, пов’язана з криптовалютою, знижується: обсяг криптовалюти, отриманої на нелегальні адреси, минулого року впав до 24,2 млрд доларів США порівняно з 39,6 млрд доларів США, зафіксованими у 2022 році обсяг криптовалюти, отриманої на нелегальні адреси, торік знизився до 24,2 мільярда доларів США порівняно з 39,6 мільярда доларів США, зафіксованими у 2022 році. Однак, на перший погляд, не все так добре. Аналітичні дані показують, що доходи від даркнет-ринку та “романтичних шахрайств” зростають. У сьогоднішній статті ми обговоримо цей звіт та інші важливі моменти.

Процвітання даркнету

Прибуток, отриманий на ринку даркнету, склав щонайменше 1,7 мільярда доларів США у 2023 році, порівняно з 2022 роком, коли Hydra, найбільший у світі ринок даркнету, був закритий владою Хоча заміни Hydra поки що не існує, звіт показує, що менші ринки надають конкретні нішеві послуги та процвітають, розвиваючи більш “спеціалізовані сектори”.

Аналітики зазначають, що мега-ринок даркнету лідирує з припливом криптовалют на суму понад 500 мільярдів доларів США. Однак доходи, які генерує даркнет-ринок, ще не повернулися до пікових рівнів епохи Hydra.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У звіті зазначається, що “правоохоронні органи, ймовірно, продовжать розслідувати і ліквідувати ринок даркнету, оскільки багато з цих ринків продають фентанілові продукти”.

Фінансування злочинних організацій

Аналітики Chainalysis відзначають, що оцінка фінансування тероризму є надзвичайно важливою, але водночас і складною справою. Використання криптовалют злочинними організаціями становить невелику частку незаконних транзакцій, але викликає постійне занепокоєння.

Можливість відстежувати транзакції робить криптовалюти несприятливим засобом фінансування діяльності незаконних угруповань.

Важливим є комплексний підхід, який включає не лише розвідувальні дані, але й регуляторні та етичні міркування, а також фактичну точність і належну обачність. Криптовалютні біржі також відіграють важливу роль у цьому відношенні. Вони мають сувору політику протидії відмиванню грошей і активно дотримуються вимог Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) щодо відмивання грошей.

У звіті також описуються способи, якими терористичні організації використовують криптовалютні транзакції. У ньому зазначається, що для таких угруповань, як “Хезболла”, фінансові компанії стали важливими посередниками для незаконних криптовалютних транзакцій.

Chainalysis пише: “Урядові установи, які мають доступ до офлайн-розвідки, швидше за все, виявлять цю діяльність і можуть використовувати інструменти аналізу блокчейну для подальшого розслідування цих фінансових потоків”.
Масштаби криптовалютного шахрайства

Згідно зі звітом, в той час як доходи від крадіжок впали на 29,2%, шахрайство, пов’язане з романтичними стосунками, стало більш поширеним.

Chainalysis пише: “Це особливо тривожно з огляду на те, що романтичні шахрайства мають найгірший вплив на жертв серед усіх видів шахрайства з точки зору середнього розміру виплат”.

Згідно з даними компанії, середня виплата за романтичне шахрайство становила 4 593 долари США. Враховуючи, що жертви часто здійснюють кілька платежів на одну і ту ж адресу, середні втрати на одну жертву зазвичай набагато вищі.

Штучний інтелект як новий інструмент для криптошахрайства

Як повідомляє Cryptonews, Ерік Жардін, керівник відділу досліджень кіберзлочинності в Chainalysis, підбив підсумки зростання і спаду незаконної блокчейн-активності в 2023 році і спрогнозував, яку тактику злочинці будуть використовувати далі.

Він зазначив, що вже зараз ведуться дебати про те, як нові технології вплинуть на криптовалютну злочинність, зокрема, великомасштабне мовне моделювання (LLM).

Штучний інтелект може мати загрозливий вплив на романтичне шахрайство, також відоме як “свиняче” шахрайство. Штучний інтелект починається з невинних на перший погляд контактів і переростає у сфабриковані стосунки, які шахраї використовують для отримання фінансової вигоди.

Хоча штучний інтелект може принести користь криптоіндустрії, він також може бути небезпечним інструментом Не лише романтичним аферам може загрожувати штучний інтелект. Вже були випадки, коли документи, створені нейронними мережами, уникали перевірок KYC. Така ситуація не тільки створює проблеми з безпекою, а й відкриває нові “можливості” для шахраїв.

Створення штучним інтелектом фальшивих дипломатів також є серйозною проблемою протягом певного часу. Відомі численні випадки, коли злодії використовували “щупи” для крадіжки коштів користувачів. Тому, незважаючи на всі переваги, які приносить інтеграція ШІ і блокчейну, потрібно зберігати пильність і не забувати про мінуси.

Висновок

Незважаючи на те, що звіт Chainalysis демонструє зниження злочинної активності, ситуація все ще не є безпечною. Адже, незважаючи на спад, доходи від даркнету та романтичних афер продовжують процвітати. Крім того, новою небезпекою для користувачів криптовалют є зростаюча загроза з боку штучного інтелекту. Незважаючи на позитивні тенденції щодо зниження рівня криптовалютної злочинності, з індустрією все ще пов’язано багато проблем і загроз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.