Новий робот розкриє всі таємниці морських глибин

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Бельгійська компанія uWare Robotics представила робота uOne, призначеного для підводних завдань. Його особливістю стала гібридність, пише New Atlas.

У uOne об’єднали характеристики двох типів подібних апаратів. Перший називається ROV. Ним можна керувати дистанційно, проте від апарата до поверхні йде спеціальний кабель. У разі його втрати засіб може зникнути під водою. Другий тип – AUV. Їм не потрібен кабель, такий апарат працює автономно. Але подовжена форма заважає маневруванню.

Інженери з Бельгії вирішили проблему. Апарат uOne технічно являє собою AUV, але корпус зробили досить коротким. Висота і ширина робота становлять 40 см, а довжина – 40 см. Важить апарат 15 кг, а також він підтримує вантажі до 5 кг. Для переміщення використовуються вісім двигунів, які також дають змогу застигати на місці. Максимальна швидкість – 3 вузли, тобто 5,5 км/год. Для роботи апарату, що занурюється на глибину до 75 м, не потрібен кабель.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Робота оснастили вбудованими камерами та інерціальним вимірювальним блоком, які дають змогу в автономному режимі рухатися за заздалегідь підготовленим маршрутом. Траєкторію завантажують бездротовим зв’язком. Отримані під час роботи дані залишаються на вбудованому накопичувачі. Інформацію потім так само можна передати за допомогою бездротового зв’язку.

Передбачається, що uOne використовуватимуть для огляду підводних споруд. Наприклад, він стане в пригоді для роботи на платформах нафтових вишок і трубопроводах. Апарат також може створювати тривимірні хмари точок свого оточення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.