Tesla втратила $230 млрд ринкової вартості за квартал, а передумов для зростання не спостерігається

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За перші три місяці 2024 року акції Tesla впали на 29%, що стало найгіршим квартальним результатом з кінця 2022 року та третім найсильнішим падінням з моменту виходу компанії на біржу у 2010 році. Також це найбільший провал в індексі S&P 500. Схоже, що Волл-стріт втрачає віру в електромобільний бізнес Ілона Маска (Elon Musk). Незабаром Tesla представить фінансовий звіт, але інвестори налаштовані песимістично, незважаючи на зниження цін та інші стимули для покупців.

У першому кварталі 2024 року аналітики прогнозували продаж Tesla на рівні 457 000 автомобілів, що на 8% перевищило б результат аналогічного періоду минулого року в 422 875 машин. У майбутньому звіті експерти очікують набагато гірших показників, обґрунтовуючи свою думку чотирма основними об’єктивними причинами:

  • жорстка конкуренція із китайськими автовиробниками;
  • піратські напади на Червоному морі та протести активістів у Європі;
  • старий модельний ряд, сумнівний успіх Cybertruck;
  • боротьба Ілона Маска за контроль над компанією та невиконані обіцянки.

Не секрет, що багато нових моделей китайських електромобілів коштують дешевше, ніж конкуруючі Tesla Model Y та Model 3. До кінця 2023 року BYD змістила Tesla з позиції провідного світового виробника електромобілів. У першому кварталі цього року компанія продовжила широкомасштабний наступ, випустивши Qin Plus EV вартістю $15 200, за яким пішов невеликий електричний хетчбек BYD Seagull зі стартовою ціною нижче $10 000. Xiaomi вступила в гру зі своїм першим повністю електричним автомобілем SU7, який коштує $30 що приблизно на $4000 менше, ніж Tesla Model 3 у базовій комплектації.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За даними Китайської асоціації легкових автомобілів, у січні Tesla продала 71 447 автомобілів китайського виробництва, зокрема 39 881 у Китаї, що стало зниженням порівняно з груднем. У лютому продажі автомобілів Tesla китайського виробництва знизилися до 60 365 штук. У відповідь Tesla знизила ціни, але це не допомогло пожвавити попит. На тлі падіння продажів Tesla скоротила виробництво на своєму заводі в Шанхаї, скоротивши робочий тиждень із шести з половиною днів до п’яти.

Експерти розглядають труднощі Tesla у Китаї як провісник важкого кварталу, якщо не лише року. Аналітики Deutsche Bank цього тижня знизили цільову ціну акцій Tesla, пославшись на слабші, ніж очікувалося, продажі в Китаї та недавній план компанії зі скорочення виробництва в регіоні. Очікується, що у своєму звіті Tesla повідомить про постачання 414 000 автомобілів за перший квартал 2024 року, а зростання продажів автомобілів Tesla за 2024 рік становитиме не більше 5–7 відсотків.

Tesla, як і багато інших автовиробників, у січні призупинила виробництво в Європі через брак компонентів після піратських нападів у Червоному морі. Атаки хуситів продовжують порушувати роботу одного з найжвавіших світових логістичних коридорів.

У березні у Німеччині активізувалися екологи. Протестуючи проти планів Tesla щодо розширення території заводу з виробництва автомобілів та акумуляторів у Бранденбурзі, протестувальники підпалили електричну інфраструктуру біля заводу Tesla. Хоча пожежа не поширилася на завод, вона надовго позбавила підприємство необхідних для безперебійної роботи конвеєра електричних потужностей, що призвело до тимчасового припинення виробництва. Маск охарактеризував ці протести як «надзвичайно дурні».

У Північній Європі фахівці з обслуговування Tesla та інші працівники оголосили страйк на підтримку шведської профспілки IF Metall. З жовтня 2023 року профспілкова група тисне на Tesla, вимагаючи підписання колективного договору з працівниками. IF Metall стверджує, що дев’ять із десяти робітників є членами профспілок у Швеції, проте Tesla відмовляється йти на переговори, що негативно впливає на імідж компанії.

Cybertruck, поставки якого почалися в грудні 2023 року, все ще знаходиться в самій своїй «кар’єрі», причому його цільова аудиторія дуже обмежена. Маск раніше необачно заявив, що Tesla «вирила собі могилу» за допомогою цього футуристичного пікапа. Він також визнав, що Cybertruck не вплине на фінансові показники Tesla у 2024 році і висловив сподівання, що внесок пікапа у продаж компанії стане суттєвим у 2025 році.

Tesla нарощує виробництво своєї оновленої Model 3. Споживачі вважають, що «візуально зовнішні зміни непомітні» і називають спірним дизайнерське рішення Tesla відмовитися від підрульових перемикачів на користь сенсорних елементів керування. У розробці у Tesla знаходиться зовсім нова платформа доступнішого електромобіля, який фанати марки називають Model 2, але появи його в шоу-румах доведеться чекати ще кілька років.

У створенні автономних транспортних засобів Tesla також не досягла революційних змін, які обіцяв Маск, починаючи з 2015 року. За його словами, до 2018 року автомобілі Tesla мали досягти «повної автономії». На сьогоднішній день компанія так і не створила роботаксі, автономний транспортний засіб чи технологію, яка могла б перетворити її автомобілі на автоматизовані транспортні засоби «3-го рівня». Навіть найпросунутіший варіант автопілота Tesla вимагає, щоб за кермом знаходилася людина-водій.

Маск розраховує на лояльність клієнтів і акціонерів Tesla, одночасно шокуючи і ображаючи своїми висловлюваннями різні соціальні групи. На зустрічі з Дональдом Трампом він закликав до «червоної хвилі» на майбутніх виборах у США. Він висловлює вкрай праву позицію у соціальній мережі X, де має 178,8 млн передплатників. Він виступає проти ініціатив корпоративного різноманіття, є противником імміграції і навіть огульно звинуватив приїжджих із Гаїті у канібалізмі.

Іронія ситуації в тому, що політична ідеологія Маска суперечить переконанням людей, які з найбільшою ймовірністю купуватимуть його продукцію, адже згідно з дослідженнями Pew Research і Gallup, проведеного минулого року, прихильники електромобілів схильні дотримуватися лівих поглядів.

У лютому Маск заявив, що добиватиметься перенесення місця реєстрації Tesla до Техасу з Делавера після того, як суд у Делавері анулював отриманий ним у 2019 році компенсаційний пакет у розмірі $56 млрд. Маск також вступив у конфронтацію з радою директорів, домагаючись більшого контролю за компанією .

“Мені складно перетворювати Tesla на лідера в галузі штучного інтелекту та робототехніки, не маючи приблизно 25% контролю над голосуванням”, – заявив він у січні. Один із інвесторів Tesla назвав цю вимогу «рівносильним шантажу».

У сукупності все це і спричинило втрату понад $230 млрд ринкової капіталізації Tesla за перший квартал 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.