Українець нелегально видобув криптовалюту на $2 млн

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Європейська організація кримінальної поліції (Європол) затримала 29-річного українця за підозрою в організації масштабної операції з викрадення криптовалюти. Його звинувачують у розгортанні мільйона віртуальних серверів через зламані акаунти та використанні великої кількості чужих хмарних обчислювальних ресурсів для несанкціонованого майнінгу криптовалют.

Операція була викрита в січні 2023 року, коли постачальнику хмарних послуг, ім’я якого не розголошується, стало відомо про незаконне використання мільйона віртуальних серверів для нелегального майнінгу криптовалют. У відповідь на це Європейська поліцейська організація (Європол), українська влада та постраждалі провайдери хмарних послуг протягом останнього року працювали разом, щоб зібрати необхідну інформацію для відстеження та ідентифікації зловмисників.

Розслідування показало, що підозрювані діяли з 2021 року, використовуючи інструменти грубої сили, які вони розробили самостійно, щоб заволодіти 1500 акаунтами дочірніх компаній великого світового постачальника послуг електронної комерції. За допомогою цих зламаних акаунтів хакери отримали адміністративний доступ і змогли створити понад мільйон віртуальних машин для незаконного майнінгу криптовалют, використовуючи ресурси, які їм не належали.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Також було встановлено, що підозрюваний перемістив приблизно 2 мільйони доларів США у незаконно здобутій криптовалюті через криптовалютний гаманець TON. Наразі йому висунуто звинувачення у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційно-телекомунікаційної мережі.

Хоча кількість випадків криптоджекінгу досягла піку в 2017-2018 роках і відтоді пішла на спад, вони залишаються значною загрозою: згідно зі звітом Sysdig за 2022 рік, на кожні 53 долари США, витрачені організацією-жертвою, криптоджекер зміг “заробити” приблизно 1 долар США в криптовалюті.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.