ПриватБанк заплатить компенсації клієнтам за блокування рахунків

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Суд зобов’язав ПриватБанк виплатити компенсацію клієнту за блокування рахунків, повідомляє Obozrevatel.

Український суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги клієнтів ПриватБанку і постановив, що фінансова установа повинна виплатити компенсацію в розмірі 20 000 гривень.

При цьому було зазначено, що 5 000 гривень – це негрошові збитки, а 15 000 гривень – витрати на юридичні послуги. Рахунок клієнта був заблокований без попередження та пояснення причин через підозрілі операції в рамках операції фінансового моніторингу.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Суд визнав таку практику незаконною і став на бік клієнтів банку. Про це йдеться у рішенні Хмельницького міськрайонного суду (справа № 2/686/1805/24).

Суд встановив, що на момент блокування рахунку позивача жодних кримінальних чи адміністративних проваджень щодо підстав та порядку проведення фінансових операцій правоохоронними органами відкрито не було, а тому підстав для блокування не було.

Крім того, блокування його коштів було незаконним, оскільки ні суд, ні правоохоронні органи не накладали арешт на рахунки клієнтів банку.

Верховний Суд України постановив, що банк повинен був показати переконливе обґрунтування для відмови в обслуговуванні рахунку клієнта. Так, у постанові від 29 квітня 2020 року у справі № 910/3245/19 та у постанові від 10 грудня 2020 року у справі № 910/507/20 Верховний Суд наголосив, що банки не мають необмеженого права відмовляти клієнтам в обслуговуванні. Навіть якщо це відбувається на підставі того, що клієнт наражається на неприйнятно високий ризик.

Причинами блокування банківських рахунків є надання неправдивої інформації, арешт адміністративними органами, заборгованість по аліментах, невиконані судові рішення та прострочені штрафи.

Банки також можуть звернути увагу на клієнтів, якщо з їхніх карток знімаються незвично великі суми в місцях, де вони не перебувають.

Зокрема, під підозру можуть потрапити великі покупки в інтернеті вночі, отримання великих сум на картку та зняття їх готівкою, операції з криптовалютою та транзакції, що перевищують 400 000 гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.