Чи став інтернет небезпечнішим із появою штучного інтелекту

Чи став інтернет небезпечнішим із появою штучного інтелекту
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Штучний інтелект вплинув на багато сфер життя, зокрема на кібербезпеку. А поява чат-ботів заново порушила проблему конфіденційності в інтернеті.

За кількістю зібраних щодня даних чат-боти можуть зрівнятися тільки з соціальними мережами на самому початку їхнього поширення. Майже кожен користувач детально заповнював свій профіль, не усвідомлюючи, що добровільно надає особисту інформацію третім особам.

Зараз історія повторюється, але тепер відомості збирає ШІ. І ця ситуація з низки причин набагато небезпечніша, ніж збір даних соцмережами.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1. Чат-боти збирають особисті дані

Користувачі покладаються на чат-ботів у вирішенні різних завдань: написання листів, планування поїздок, питань здоров’я і навіть підбору паролів. При цьому в чати потрапляють особисті дані. А багато ботів за замовчуванням зберігають інформацію для подальшого навчання.

Ці відомості можуть використовуватися розробниками, третьою стороною або хакерами.

2. ШІ збирає інформацію в інтернеті

Для навчання ШІ використовуються дані з інтернету, а тому завжди є ризик, що саме ваші відомості випадково потраплять у вибірку. Це можуть бути фото, тексти, відео – все, чим ви ділитеся в соцмережах і на інших платформах.

Тож відомості про вас усе ще можуть осісти на серверах розробників і надалі опинитися в руках хакерів.

3. ШІ може аналізувати відомості

На відміну від простіших машинних алгоритмів, ШІ здатний не тільки зібрати, а й проаналізувати дані про вас. Наприклад, потенційний роботодавець може скласти ваш профіль в інтернеті за допомогою чат-бота. Туди потраплять конфіденційні відомості, висловлювання на форумах тощо. На основі цієї інформації ШІ здатний скласти ваш профіль і, наприклад, зробити акцент на переконаннях, які зрештою стануть справжньою причиною для відмови в прийомі на роботу.

4. Нейромережі спрощують роботу хакерам

Поява зломщиків паролів на основі ШІ була питанням часу, а зараз такі моделі можуть розгадувати навіть дуже складні комбінації. Наприклад, нейромережа PassGAN навчається на мільйонах реальних паролів зі зламаних баз даних і вже випереджає за швидкістю простіші програми.

Як захистити свої відомості в інтернеті?

  • Не діліться особистими відомостями з чат-ботами.
  • Перед використанням будь-яких продуктів на основі ШІ спочатку знайомтеся з їхньою політикою конфіденційності.
  • Вивчіть налаштування. Наприклад, у деяких чат-ботах можна відключити збереження чатів.
  • Будьте уважні до того, що ви публікуєте в інтернеті, навіть якщо це ваша особиста сторінка.
  • Придумуйте максимально складні паролі та не використовуйте для їх генерації нейромережі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.