Ілон Маск: Starship буде на Марсі вже за п’ять років

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У своєму недавньому посту глава компанії SpaceX і CEO-мільярдер Маск заявив, що потужний космічний корабель Starship його компанії призначений для подорожі по всій Сонячній системі та за її межі, у хмару об’єктів, що оточують нас. Швидше за все, він мав на увазі величезну сферичну оболонку, відому як Хмара Оорта, що оточує Сонячну систему.

Майбутня версія Starship, значно масштабніша і просунута, зможе вирушити в подорож до інших зіркових систем

– Ілон Маск.

Очевидно, перед компанією стоїть нелегке завдання. На цьому тижні SpaceX провела вже третій орбітальний запуск Starship, досягнувши висоти 145 миль, перш ніж експериментальний корабель розбився в Індійському океані.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Незважаючи на таке неприємне завершення, цей запуск був визнаний значним досягненням, відзначаючи нову віху для компанії в її зусиллях розробки надважкого космічного стартового комплексу.

За словами Маска, ракета Starship може стати квитком людства для освоєння міжпланетарного простору у довгостроковій перспективі. Звичайно, ексцентричний голова компанії не втрачає можливості озвучити деякі амбітні часові рамки.

Starship буде на Марсі вже за п’ять років

– Ілон Маск.

Для реалістичної оцінки цього терміну варто врахувати плани NASA щодо місії Artemis 3, яка передбачає використання Starship для доставки астронавтів з орбіти Місяця на її поверхню. Спочатку запланована на 2025 рік, місію було перенесено на 2026 рік.

Іншими словами, перш ніж Starship зможе почати підкорювати “всю нашу сонячну систему і далі”, SpaceX все ще повинна зробити велику роботу – і це ще м’яко сказано.

Перш за все, Starship має навчитися надійно досягати орбіти Землі та повертатися на поверхню без руйнувань. Це завдання виявляється досить складним, особливо якщо врахувати величезні розміри Starship, що перевершують розміри ракети Falcon 9, надійної та ефективної робочої конячки SpaceX.

Крім того, компанія має довести, що один Starship може заправити інший на орбіті Землі. SpaceX також має розробити систему життєзабезпечення для більш тривалих подорожей Сонячною системою, а також знайти спосіб забезпечити достатню кількість палива для досягнення запланованого місця призначення.

Якщо вірити Маску, майбутні модифікації ракети зможуть подолати відстань 4,2 світлових років до найближчої зірки до Сонця — Проксима Центавра, і навіть далі. За поточних технологічних можливостей покриття такої відстані займе близько 6300 земних років.

Іншими словами, космонавтам, швидше за все, доведеться або впасти в анабіоз, або розмножуватися на борту, щоб побачити іншу зіркову систему — якщо тільки SpaceX не знайде способу порушити закони фізики і подорожувати зі швидкістю світла за допомогою чогось на зразок варп-двигуна, який поки що скоріше є плодом фантазії, аніж реальним пристроєм.

Маску, звичайно, не звикати робити сміливі заяви про те, що SpaceX означатиме для майбутнього людства. Але чи зможе реальність відповідати його екстравагантному баченню, поки що вирішують лише зірки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.