Apple уточнила, як ускладнить життя альтернативним магазинам

Apple уточнила, як ускладнить життя альтернативним магазинам
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Майбутнє оновлення Apple iOS 17.4 для iPhone принесло зміни для частини власників iPhone. Apple вперше дозволила користувачам у Європі завантажувати сторонні магазини додатків та встановлювати додатки з джерел, відмінних від офіційного App Store компанії.

Однак ця зміна пов’язана з деякими ризиками для безпеки, як підкреслила Apple у новому офіційному документі, в якому викладено її план перевірки цих програм за допомогою нової процедури, відомої як нотаріальне запевнення для iOS .

Apple дозволила встановлення сторонніх додатків на iPhone у Європі відповідно до Закону Європейського Союзу про цифрові ринки 2022 року (DMA), який покликаний забезпечити чесну та відкриту конкуренцію у технологічному секторі. В останні роки компанія також опинилася під зростаючим тиском з метою відкрити iOS для альтернативних магазинів додатків після гучного судового позову з ігровим гігантом Epic Games . Виробник Fortnite подав до суду на Apple та Google через політику їхніх магазинів додатків, згідно з якою утримується до 30% грошей, отриманих від покупок, що здійснюються у додатках та на торгових майданчиках додатків.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Apple вже давно стверджує, що її політика в App Store захищає користувачів від шкідливих програм та інших цифрових загроз. У новому офіційному документі підтверджується ця позиція, туди включені захисні заходи, такі як новий процес нотаріального запевнення iOS для захисту користувачів iPhone, що завантажують зовнішні програми.

Згідно з описом в офіційному документі, програма використовує автоматичні та людські перевірки, щоб переконатися, що сторонній додаток «не містить відомих шкідливих програм та інших загроз безпеці, загалом працює так, як рекламується, і не наражає користувачів на кричущу шахрайство». Перевірка також застосовується до кожного оновлення програми, щоб запобігти проникненню зловмисників у шкідливе програмне забезпечення надалі. Це розширення процесу нотаріального запевнення, який Apple використовує для свого програмного забезпечення Mac .

Нотаріальне запевнення не буде таким же надійним, як «маркування про харчову цінність» інформації в списку App Store, оскільки в ньому явно не вистачає розкриття інформації про контент та покупки всередині програми. Але це все одно дасть користувачам більше інформації про програму, надавши їм описи та знімки екрана перед встановленням. Якщо програма була позначена як шкідливе програмне забезпечення, Apple наполегливо попередить користувачів перед її запуском.

Будь-хто, хто створює іншу програму для iPhone , все одно повинен буде зареєструватися в програмі Apple Developer Program, яка включає реєстрацію юридичного імені, номера телефону та адреси. У деяких випадках Apple запросить додаткові документи, що засвідчують особу.

Ті, хто приєднуються до програми для розробників, повинні підписати ліцензійну угоду, яка зобов’язує їх дотримуватися місцевих законів та уникати шахрайства . Політика також вимагає, щоб їхні програми не розсилали спам та не ображали користувачів іншим чином. Якщо вони порушують угоду, Apple розриває її і додаток блокується (хоча розробник немає). Apple зазначила, що в 2022 році компанія закрила понад 400 000 облікових записів розробників App Store за шахрайство і запобігла створенню понад 100 000 інших шахрайських облікових записів.

Зрештою, Apple може здійснювати лише обмежений контроль за межами App Store. Але компанія розробила базові критерії для альтернативних ринків додатків, які є рекомендаціями щодо захисту користувачів. До них відносяться виділення ресурсів для моніторингу та видалення шкідливих програм, а також надання підтримки клієнтам. В офіційному документі Apple згадує, скільки зусиль вона доклала для підтримки App Store з моменту його запуску в 2008 році і закликає інші магазини вкласти стільки ж.

Хоча Apple дозволить розробникам приймати платежі за межами App Store, компанія попереджає користувачів, що її фінансовий захист не застосовуватиметься до таких можливостей, як просте скасування підписки, батьківський контроль («Попросити купити», захист від списання суми, відмінної від заявленої). Якщо користувачі стануть жертвами шахрайських дій , «агенти AppleCare матимуть обмежені (якщо взагалі такі) можливості їм допомогти», — йдеться в офіційному документі.

Хоча документ Apple містить чимало страшилок для користувачів та розробників, у тому числі попередження про те, що на альтернативних торгових майданчиках додатків можуть розміщуватись піратські додатки, які крадуть роботу чесних розробників, він також є визнанням того, що нові правила ЄС DMA змінюють правила доступу до програм на мобільних пристроях. Але також варто зазначити, що на користь Apple — утримання людей в App Store, адже це ключова частина прибуткового бізнесу Apple у сфері послуг. Неясно, чи отримають інші регіони доступ до програм, що не належать App Store, і коли це станеться, але система пропонує план, який Apple може застосувати в інших країнах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.