Українцям розповіли, чому не можна знущатися з телефонних шахраїв

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найчастіше люди не витрачають час на розмови із телефонними шахраями. Але деякі абоненти вирішують поспілкуватися з аферистами, провчити їх чи подразнити. Хтось робить це заради розваги, хтось — щоб забрати у шахраїв час і не дати їм обдурити ще когось. Нерідко це закінчується тим, що зловмисники перестають дзвонити на номер «жартівника» та прибирають його зі своєї бази.

Однак не завжди все закінчується так мирно. Шахраї можуть помститися абоненту за спробу розіграшу та втрачений час.

Шахраї підробляють номер жертви

Технологія заміни номера дозволяє шахраям підробляти свої номери та дзвонити від імені банків та інших організацій. Вона є поширеним способом помсти — аферисти змінюють Caller ID свого номера на номер «жертви», тобто. замінюють його зовнішній вигляд. Тепер шахраї можуть дзвонити нібито від її імені: фактично їхній номер не змінився, але на екранах інших абонентів відображатимуться саме цифри номера «жертви» зловмисників.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Подальші події аферистів залежить від своїх фантазії. Так, відомі такі випадки:

  • Шахраї обдзвонюють решту своїх жертв, підставляючи замість свого номера цифри номера абонента. В результаті той отримує як дзвінки з претензіями, так і скарги, що залишилися на його номері, на сайтах і в мобільних визначниках. Якщо інші жертви поскаржаться на цей номер стільниковому оператору, то номер можуть заблокувати.
  • Шахраї дзвонять від імені жертви до правоохоронних органів та повідомляють про правопорушення, нібито вчинене власником номера. У поліції не важко дізнатися, кому належить номер, а також з’ясувати його адресу реєстрації. Надалі абоненту доведеться пояснювати, що телефонував не він.

І хоча довести свою невинність поліції та оператору нескладно, оскільки заміну Caller ID легко визначити, абоненту доведеться витратити на це свої нерви та час.

Масова реєстрація за номером жертви

Особливо мстиві шахраї можуть спровокувати спам-атаку SMS-повідомленнями на номер жертви. Роблять вони це за допомогою масових реєстрацій на різних сайтах, платформах та сервісах:

  • Як номер для створення облікового запису вони вказують номер абонента.
  • Платформа або сайт надсилають на цей номер SMS із підтвердженням.

В результаті на телефон жертви починає надходити потік повідомлень від різних сервісів, на яких шахраї спробували зареєструвати її. Шкоди від цієї помсти небагато, але SMS можуть турбувати у невідповідний час, відволікати від роботи та просто дратувати.

Створення дипфейків за голосом жертви

Любителям «побалакати» із шахраями варто побоюватися і дипфейків. Це відносно новий спосіб обману, але найнебезпечніший. Зловмисники записують розмову з потенційною жертвою, а згодом за допомогою штучного інтелекту генерують на основі її голосу інше повідомлення. Його зміст – повністю фантазія шахраїв. Найчастіше в ньому буде прохання про допомогу та переказ грошей, спрямоване на друзів, сім’ю та знайомих жертви.

Після генерації дипфейку голосом жертви шахраям залишається знайти спосіб зв’язатися з близькими цієї людини. Нерідко в їхніх базах є якась додаткова інформація про нього. Якщо ж її немає, шахраї можуть вручну знайти обліковий запис абонента, наприклад, через синхронізацію контактів та пошук за номером.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.