Gemma: нова модель штучного інтелекту Google з відкритим кодом

Gemma: нова модель штучного інтелекту Google з відкритим кодом
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У середу Google анонсувала нове сімейство моделей, покликаних ” допомогти розробникам та дослідникам відповідально підходити до створення штучного інтелекту “. Gemma заснована на тих же дослідженнях та технологіях, які використовувалися при створенні Gemini, її моделей із закритим вихідним кодом, які підтримують чат-бота Gemini (раніше Bard) та пов’язані зі штучним інтелектом інструменти для Workspace (раніше Duet AI).

Чи зможе Gemma вивести Google уперед у гонці штучного інтелекту?

Конкуренція в галузі штучного інтелекту між Google та OpenAI у 2024 році все ще буде сильною, але OpenAI, схоже, має перевагу. Практично кожного другого тижня ми отримуємо нову функцію або оновлення від Google, тільки для того, щоб OpenAI випустила щось більше. У грудні Google анонсувала Gemini, а через місяць OpenAI запустила GPT-магазини. Минулого тижня Google анонсувала «помітне» оновлення для Gemini під назвою «Gemini 1.5». Однак це швидко затьмарила презентація OpenAI свого генератора відео зі штучним інтелектом Sora .

Однак є одна річ, яку OpenAI ще має зробити — розробити будь-які версії своїх моделей з відкритим вихідним кодом. Прозорість насправді не є сильною стороною цієї компанії.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google також не була повністю відвертою в тому, як навчаються її моделі штучного інтелекту. Однак вона створила Gemma, тому що компанія вірить у те, що «робить штучний інтелект корисним для всіх», як йдеться у оголошенні.

Gemma випускається у двох модифікаціях: Gemma 2B та Gemma 7B. Обидві моделі попередньо навчені та можуть працювати на ноутбуці, ПК, а також у хмарі Google з прискоренням GPU та TPU. На відміну від мультимодальної моделі Gemini, Gemma підтримує лише перетворення тексту на текст.

З точки зору продуктивності, Gemma, за словами Google, значно перевершує більші моделі за ключовими показниками, дотримуючись суворих стандартів безпечної та відповідальної роботи. Варто зазначити, що на момент публікації технічний документ Gemma був недоступний.

Говорячи про безпеку та відповідальність, Gemma попередньо навчена відфільтровувати особисту та конфіденційну інформацію. Вона була протестована за допомогою навчання із підкріпленням на основі зворотного зв’язку з людиною (RLHF) для узгодження. Крім того, вона пройшла ручне повторне об’єднання у команди та змагальне тестування на предмет потенційної шкоди.

Разом з Gemma, Google також випустила новий інструментарій Responsible Generative AI Toolkit, який включає класифікацію безпеки, налагодження та найкращі практичні ресурси для розробки LLMS.

Gemma доступна безкоштовно на Kaggle та Colab. Вона також доступна через Hugging Face, MaxText та Nvidia NeMo. Крім того, перші користувачі Google Cloud одержують кредити на суму 300 доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.