Небезпечні публікації: експерти пояснили, що не варто поширювати у своїх соцмережах

Небезпечні публікації: експерти пояснили, що не варто поширювати у своїх соцмережах
ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Часто недбале поводження з особистими даними в соцмережах може стати причиною шахрайства, викрадення паролів та іноді навіть цінних речей.

Мільйони користувачів щодня використовують улюблені соціальні мережі для здійснення покупок, публікації фото, перегляду новин та спілкування. Однак часто недбале поводження з особистими даними в соцмережах може призвести до шахрайства, викрадення паролів та іноді навіть цінних речей.

У зв’язку з цим фахівці ESET підготували перелік дій, які можуть спричинити такі наслідки, а також поради щодо їхнього уникнення та безпеки в соцмережах.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Яка активність може поставити безпеку в соцмережах під загрозу?

1. Поширення особистих і фінансових даних

Зловмисники завжди в пошуках особистої або фінансової інформації, яку можна використати для отримання грошових коштів або відкриття онлайн-рахунків на ім’я жертви. Крім того, кіберзлочинці можуть скористатися персональними даними для злому паролів і крадіжки акаунта соцмережі.

Це ж стосується і поширення особистих даних ваших близьких, які можуть бути використані проти них. Пам’ятайте, що в більшості випадків уся опублікована інформація залишається в Інтернеті назавжди. Тому перед публікацією будь-яких персональних деталей, навіть таких нібито невинних, як ім’я домашнього улюбленця або дата народження, врахуйте всі можливі ризики.

2. Планування подорожей і поширення локації в соцмережах

Публікація фото чи допису з деталями про майбутню відпустку може поставити під загрозу вже не безпеку соцмереж, а безпосередньо житло та речі власника за його відсутності. Саме тому за бажання поділитися враженнями від певної події чи поїздки краще зробити це після.

Оскільки, знаючи, що потенційна жертва буде сама вдома або гулятиме віддаленою місцевістю, зловмисник може скористатися цією інформацією у своїх зловмисних цілях. Саме тому контролюйте поширення даних про місцезнаходження, оскільки деякі платформи соціальних мереж можуть автоматично вказувати локацію публікацій. Пам’ятайте, що публікації про сімейні події або місцезнаходження друзів можуть розкрити деталі місця, де ви живете, працюєте або проводите вільний час.

3. Публікації про дорогоцінні покупки

Фотографії дорогих ювелірних виробів або нового автомобіля можуть зробити вас потенційною мішенню зловмисників, що мають на меті вчинити пограбування або крадіжку. Тому намагайтеся не поширювати інформацію про нові покупки або подарунки з метою власної безпеки.

4. Поширення фотографій дітей

Деякі батьки люблять ділитися різними фотографіями своїх дітей, не замислюючись про можливі наслідки таких дій. Оскільки з одного невинного фото кіберзлочинці можуть отримати ім’я, дату народження та адресу, які потім можуть використати в зловмисних цілях. У ранньому віці діти не здатні впливати на дії своїх батьків, однак, коли вони стають старшими, батькам слід враховувати думку дітей щодо публікації контенту за їхньої участі. Також при поширенні зображень чиїхось дітей слід спочатку отримати їхню згоду. Детальніше про ризики поширення фото дітей у соцмережах читайте за посиланням.

5. Підступні розіграші призів у соціальних мережах

Соцмережі переповнені розіграшами призів та безкоштовними подарунками. Часто це замасковані спроби отримати особисту інформацію користувачів або навіть поширити приховане шкідливе програмне забезпечення. Тому задумайтеся, перш ніж заповнювати будь-які онлайн-форми та ділитися посиланнями на розіграші. Більше про подібні способи шахрайства читайте за посиланням.

6. Приватні повідомлення

Соціальні мережі є загальнодоступними платформами навіть при виборі приватного облікового запису. Саме тому на таких сайтах не варто обмінюватися конфіденційними даними, тим більше, якщо вони пов’язані з вашою роботою. Оскільки будь-які дані можуть бути викрадені через злам вашого облікового запису, не поширюйте те, про що можете пошкодувати згодом.

Поради для безпеки в соцмережах

Щоб уникнути можливих небезпек під час використання соцмереж, дотримуйтесь таких рекомендацій.

  • Перед публікацією кожного допису чи фото слід подумати, як цю інформацію можна використати проти вас, навіть якщо профіль приватний.
  • Періодично переглядайте список друзів і видаляйте невідомих або небажаних підписників.
  • Обмежте список підписників, яким ви довіряєте перегляд ваших публікацій. Це допоможе знизити ймовірність того, що хтось використовує опубліковану інформацію зі зловмисною метою.
  • Обмежуйте доступ до фотографій, щоб їх бачили тільки знайомі, друзі та близькі.
  • Увімкніть багатофакторну автентифікацію для кожного облікового запису та створюйте надійні й унікальні паролі. Це зменшить шанси зламу облікового запису, навіть якщо кіберзлочинцям вдасться вгадати або зламати пароль.

Слід зазначити, що функція управління паролями, доступна в підписці ESET HOME Security Premium, дає змогу надійно зберігати всі комбінації для автоматичного заповнення даних під час входу. Крім того, використання цієї підписки забезпечує посилений захист за допомогою шифрування конфіденційних файлів та ефективного виявлення загроз.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.