ChatGPT щодня споживає в 17 000 разів більше електроенергії, ніж середня сім’я в США

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За даними видання The New Yorker, чат-бот компанії OpenAI, ChatGPT, ймовірно, споживає понад півмільйона кіловат-годин електроенергії, відповідаючи на близько 200 мільйонів запитів на день.

Видання повідомляє, що середня сім’я в США споживає близько 29 кіловат-годин щодня. Якщо розділити кількість електроенергії, що споживається ChatGPT на день, на кількість електроенергії, що споживається середнім домогосподарством, виходить, що ChatGPT споживає в 17 000 разів більше електроенергії.

І це дуже багато. А якщо генеративний ІІ отримає подальший розвиток, він може споживати ще більше.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наприклад, якби Google інтегрував технологію генеративного ІІ у кожен пошук, це дозволило б споживати близько 29 мільярдів кіловат-годин на рік, згідно з розрахунками, зробленими Алексом де Врісом, фахівцем за даними Національного банку Нідерландів, у статті для журналу зі сталої енергетики Joule. Це більше електроенергії, аніж споживають за рік такі країни, як Кенія, Гватемала та Хорватія.

“ІІ просто дуже енергоємний”, – сказав де Вріс в інтерв’ю Business Insider. «Кожен із цих ІІ-серверів вже може споживати стільки енергії, скільки споживають понад десяток британських домогосподарств разом узятих».

Тим не менш, оцінити, скільки електроенергії споживає індустрія ІІ, що бурхливо розвивається, досить складно. Існує значна варіативність у роботі великих ІІ-моделей, а великі технологічні компанії, які стимулюють цей бум, не дуже охоче розповідають про своє енергоспоживання, повідомляє The Verge.

Однак у своїй роботі де Вріс зробив приблизний розрахунок, що ґрунтується на цифрах, представлених компанією Nvidia. За даними New Street Research, виробник чіпів займає близько 95% ринку графічних процесорів.

Де Вріс у своїй роботі підрахував, що до 2027 року весь сектор ІІ споживатиме від 85 до 134 терават-годин (мільярд разів за кіловат-годину) на рік.

«До 2027 року споживання електроенергії штучним інтелектом може становити піввідсотка від світового споживання електроенергії», – зазначив де Вріс. “Я думаю, це досить значна цифра”.

Деякі з найбільш енерговитратних компаній світу тьмяніють у порівнянні з цією цифрою. Samsung споживає майже 23 терават-години, технологічні гіганти на кшталт Google – трохи більше 12 терават-годин, а Microsoft – трохи більше 10 терават-годин для роботи центрів обробки даних, мереж і пристроїв, згідно з розрахунками BI, заснованими на звіті Consumer Energy .

Компанія OpenAI не відповіла на прохання авторів Business Insider про коментар.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.