Штучний інтелект розгадав загадку століть

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Група вчених стверджує, що їм вдалося навчити нейронні мережі виявляти деталі на зображеннях, які людському оку зазвичай вислизають. За даними аналізу штучного інтелекту, на картинах Рафаеля “Мадонна з трояндою” виявлено незвичність в одній з осіб. Результати дослідження були опубліковані в журналі Heritage Science.

За словами науковців, це обличчя було створено рукою іншого художника, що стало наслідком аналізу штучного інтелекту.

“Мадонна з трояндою” – це знаменита картина італійського художника Рафаеля епохи Відродження. Картина знаходиться в іспанському музеї Прадо в Мадриді й вважається однією з символічних картин епохи “римського класицизму”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На цій картині зображена Діва Марія з Христом, Іоанном Хрестителем, що передає Христу пергамент з написом “Agnus Dei” (що в перекладі з латинського означає “Ягня Боже”), а також зі святим Йосипом.

Штучний інтелект, проаналізувавши картини, виявив особливий інтерес до обличчя святого Йосипа. На думку штучного інтелекту, ця особа була створена рукою іншого художника. Іншими словами, Рафаель не написав один із ключових елементів своєї знаменитої картини.

Автори дослідження розробили власний алгоритм аналізу на основі творів, які, на думку мистецтвознавців, є результатом творчості італійського майстра.

Вчені відзначили, що вони використали фотографії оригінальних картин Рафаеля, щоб навчити нейронну мережу розпізнавати його стиль до найдрібніших деталей: мазки пензля, кольорову гаму, штрихування та всі аспекти його роботи. Крім того, штучний інтелект бачить набагато глибше, ніж людське око, навіть на мікроскопічному рівні.

Дослідники зазначають, що у попередніх дебатах про справжність картини обличчя святого Йосипа вважали менш доопрацьованим, ніж інші на картинах. Однак нейронна мережа дійшла висновку, що питання не в “деталізації”. Згідно з ШІ, обличчя Йосипа було виконано рукою іншого художника.

Вчені впевнені, що їхній алгоритм ШІ надасть допомогу експертам у галузі мистецтва в майбутньому, хоча поки що навряд чи зможе повністю замінити їх.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.