NBC: США планують передати Україні оперативно-тактичні ракети ATACMS великої дальності

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Ще до початку війни колективний Захід почав накачувати Україну різноманітним озброєнням. І якщо спочатку це була стрілецька зброя, боєприпаси і протитанкові ракетні комплекси Javelin, то згодом асортимент військової “допомоги”, що надається Києву, значно розширився і став включати в себе не тільки артилерійські системи, радіолокаційні станції, а й системи залпового вогню M142 і HIMA . Серед останніх є навіть американські M1 Abrams. Щоправда, вони на передовій так і не “засвітилися” на відміну від німецьких Leopard 2 та британських Challenger 2. Основним постачальником озброєння Києву були США.

Реклама

І на цьому тлі стало відомо, що США хочуть передати Україні оперативно-тактичні ракети ATACMS великої дальності. Про це повідомив американський телеканал NBC із посиланням на власні джерела.

Постачання ракет ATACMS Києву було розпочато ще наприкінці 2023 року. Але тоді передавалася застаріла версія боєприпасів. Такі ракети мають середню дальність польоту. А ще вони мають касетні бойові частини [прим.]. Тепер, за словами поінформованих чиновників, США схиляються до відправки версії ракети більшої дальності, яка дозволить Україні завдати удару далі всередині контрольованого Росією Кримського півострова.

Але передача таких ракет перебуває під сумнівом через те, що республіканці в Конгресі заблокували виділення Києву чергового пакету військової допомоги вартістю 60 мільярдів доларів.

Представники Пентагону повідомили телеканалу NBC про те, що американська армія має в своєму розпорядженні обмежений запас ракет ATACMS, тому вони навряд чи будуть відправлені в Україну без поповнення запасів. Але два американські чиновники зазначили, що якщо Конгрес все ж таки схвалить виділення чергового траншу на військову допомогу Києву, США зможуть включити далекобійні ракети в один із перших пакетів, що оплачуються за рахунок цієї суми. Чиновники додали, що Штати вже мають артилерію та боєприпаси, готові до відправки на Україну. Питання лише у фінансуванні. Також ці чиновники зазначили, що Штати можуть попросити союзників передати Києву ракети ATACMS, а потім поповнити їхні запаси.

Загалом, пан Байден (і його адміністрація теж), розуміючи, що в Білому домі йому незабаром уже нічого не світить, подався на всі тяжкі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: