Apple відмовилася випускати складаний iPhone: деталі

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Чутки про складаний iPhone ходять уже багато років. Пам’ятається, його появи очікували ще в 2017 році. Усі чомусь вирішили, що Apple має запустити свій перший смартфон із гнучким екраном саме до ювілею фірмової лінійки. Але не тут-то було. Замість нього вийшов моноблочний iPhone X, у якого підгиналися тільки краї дисплейної матриці, щоб домогтися рівномірно тонких рамок по периметру корпусу. Проте в Купертіно пам’ятають про інновації і від ідеї випустити iPhone не відмовлялися. Виявляється, весь цей час компанія тестувала прототипи смартфонів, але все-таки вирішила відкласти їхній комерційний запуск. Цікаво, чому?

Реклама

Що відомо про складаний Айфон

У Купертіно почали випробування складних iPhone ще в 2016 році і відтоді змінили не одне покоління гнучких дисплеїв, але так і не зважилися на комерційний запуск через невисоку надійність головного компонента. Apple не влаштовувало те, наскільки швидко дисплей виходить з ладу, роблячи апарат занадто вразливим під час довгострокового використання.

Головним постачальником складних дисплеїв для прототипів, які Apple випробовувала у себе в лабораторіях, була Samsung. У Купертіно зробили ставку на корейців, з однієї простої причини. Вони займають найбільшу частку на ринку, постачаючи свої матриці для найпопулярніших смартфонів цієї категорії, і самі успішно випускають дві комерційно успішні лінійки складних апаратів: Galaxy Z Fold і Galaxy Z Flip.

Попри це, багаторічні випробування довели Apple, що зараз – не найкращий час для випуску складного iPhone. Адже якщо апарати незмінно виходили з ладу в лабораторних умовах, де неможливо зімітувати всі ймовірні ушкодження, яких вони можуть зазнати в процес експлуатації, отже, в реальному використанні все може виявитися ще гірше.

Проблеми складних смартфонів

Невідомо, як саме Apple випробовувала свої смартфони, але найімовірніше, це були тести на згинання, вивертання, падіння і удари. Нескладно припустити, що ось їх-то апарат і не виніс. Річ у тім, що складаний дисплей дуже складно захистити від зовнішнього впливу. Samsung намагалася робити ставку на гнучке скло, але особливого ефекту, здається, це не дало. До того ж, у складних смартфонів є й інший значущий недолік, який проявляється за замовчуванням, і ім’я йому – складка.

Складка з’являється в місці згину і є не виробничим дефектом, а свого роду запобіжником, який захищає дисплей від пошкодження внаслідок складання. Вона не дає йому розтягуватися занадто сильно в розкладеному стані і створювати слабке місце. Apple, найімовірніше, таке рішення не сподобалося суто естетично, і вона могла вимагати усунути його. Samsung, ймовірно, виконала прохання, але це призвело до скорочення ресурсу екрана.

Складаний смартфон без складки на екрані

Єдиним виробником, який зумів практично повністю перемогти складку, виявився Huawei. Найменше цей недолік помітний на апаратах з екраном назовні на кшталт Huawei Mate Xs 2. У ньому компанія застосовує спеціальний механізм переднатягнення, який розтягує захисне покриття, коли смартфон розкладений. Таким чином вдається нівелювати ефект борозни, яка стає непомітною ні візуально, ні тактильно.

Складно сказати, хто саме реалізував такий механізм: сама Huawei чи китайська компанія BOE, яка і постачає їй складні дисплеї. Але, як би там не було, Apple не може звернутися по допомогу ні до тієї, ні до іншої через їхнє походження. Наразі в Купертіно докладають усіх зусиль, щоб знизити залежність від китайців, стрімко переносячи виробничі потужності за межі Китаю. Тож включатися в партнерство з ключовим постачальником для неї зараз явно не найкраще рішення.

Небажання знову пов’язувати себе з Китаєм виявилося настільки сильним, що Apple прийняла найжорсткіше рішення. Компанія просто відмовилася від випуску складного iPhone найближчим часом. Якщо спочатку в Купертіно планували його запуск на 2024-2025 роки, то тепер навіть приблизні терміни залишаються розмитими. Apple і сама не знає, коли можна буде презентувати світу смартфон із гнучким дисплеєм.

Коли вийде складаний iPhone

Тепер не варто чекати виходу складного iPhone навіть у 2025 році
З одного боку, це абсолютно адекватне рішення, яке відповідає принципам Apple. Компанія не може бути впевнена в надійності такого пристрою і прийняла горде рішення його не випускати. В іншому разі, вона ризикувала б своєю репутацією, а їй цього не потрібно. До того ж ми бачимо, що складні смартфони хоч і користуються певною популярністю, все ще залишаються пристроями для обраної публіки, яка а) готова до експериментів і б) згодна витрачати досить великі гроші на таку іграшку.

З іншого боку, Apple сильно ризикує втратити частку на ринку. Так, Айфони, як і раніше, цікаві її основній аудиторії. Але поки в Купертіно намагаються знайти еталонні комплектуючі для складного смартфона, інші виробники стрімко знижують собівартість таких пристроїв. Якщо перші апарати з гнучким дисплеєм оцінювалися в 100 тисяч гривень, то сьогодні у продажу можна без особливих зусиль знайти моделі до 50 тисяч. Таким чином, ціна впала фактично в два-три рази. А значить, подібна тенденція триватиме й надалі, і Apple може за нею просто не встигнути.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Митник Михайло
Митник Михайлоhttp://itechua.com/
Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: