Новини України та Світу

Нацбанк проведе відкрите тестування е-гривні до кінця 2024 року

Share

Національний банк України готується до другого експерименту із використання цифрової гривні (е-гривні) до кінця 2024 року. Участь у ньому зможуть взяти всі охочі.

Про це повідомив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін у подкасті «Хроніки економіки», пише «ЕП».

«Ми плануємо робити цей пілотний проєкт відкритим. Банківські та небанківські установи будуть агентами центрального банку по розповсюдженню грошей, обміну і надання можливості користувачам ними розпоряджатись з використанням своїх мобільних застосунків», — повідомив Поддєрьогін.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За його словами, наразі НБУ розіслав банкам запрошення для участі у пілотному проєкті. Надалі ті банки, які підтвердять свою участь, будуть запрошувати до участі своїх клієнтів.

Обсяг емісії е-гривні в Нацбанку оголосять після того, як зрозуміють, скільки банків та їхніх клієнтів реально забажають взяти участь у тестуванні е-гривні. Розпочати другий пілотний проєкт з використання е-гривні НБУ планує у другій половині 2024 року. Орієнтовано, він триватиме близько пів року.

У межах експерименту всі охочі протестувати е-гривні зможуть обміняти на неї свої готівкові та безготівкові гроші.

За його словами, мета другого експерименту із використання цифрових грошей центрального банку в Україні — виявити, чи є попит на таку форму грошей серед населення і чи взагалі існує необхідність у її запровадженні. В межах експерименту планують протестувати можливість розраховуватися цифровими грошима у режимі офлайн. Крім цього, НБУ планує передбачити технічну можливість програмування е-гривні.

Перший експеримент із застосування е-гривні НБУ провів у 2018 році, ставши одним із перший центральних банків у світі, котрі почали тестувати використання цифрових грошей. В межах першого пілотного проєкту Нацбанк випустив 5443 е-гривні, якими користувалися лише працівники регулятора.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Функції штучного інтелекту в iOS 18 можуть вийти в статусі бета-версій

    В останньому випуску розсилки Марка Гурмана для Bloomberg він повідомляє , що довгоочікувані функції штучного інтелекту для…

    26.05.2024

    Оновлення Windows 11 24H2 можливе лише двома способами

    Microsoft почала писати перші частини коду ядра Windows мовою програмування Rust минулого року. З оновленням…

    26.05.2024

    iOS 18 дозволить користувачам перефарбовувати іконки програм та розміщувати їх у будь-якому місці екрану

    Як повідомляє Марк Гурман у своєму останньому розсиланні Power On, iOS 18 надасть користувачам більше можливостей для…

    26.05.2024

    В мережу потрапили живі зображення Motorola Razr 50 (2024)

    Повільно, але впевнено Motorola перетворила Razr з телефону, покликаного повернути епоху, коли модель Razr була…

    26.05.2024

    Ілон Маск заявив, що вся сучасна зброя керована людиною, застаріла

    Людина тисячоліттями, домінуючи на полях битв, починаючи від бронзового віку і ранніх часів, закінчуючи Сталінградської…

    26.05.2024

    Офіційно представлена ​​ігрова консоль Anbernic RG Cube

    Компанія Anbernic офіційно презентувала свою нову ігрову консоль RG Cube. Пристрій виконаний у форм-факторі портативної…

    26.05.2024