Microsoft зізналася в тому, що зламала Windows 10, але не готова назвати терміни вирішення проблеми

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Microsoft ніколи не славилася вмінням випускати стабільне програмне забезпечення. Експерти вважають, що причина криється в складності операційних систем, що включають тисячі різних компонентів. Водночас програмне забезпечення стає дедалі складнішим, що змушує шукати нові підходи до розв’язання накопичених проблем. Передбачається, що завдяки активному впровадженню розумних алгоритмів у найближчі п’ять років вдасться успішно знайти і вирішити більшу частину невловимих помилок, але станеться це точно не завтра. Мабуть, Windows 11 мала б стати розв’язанням проблеми, але поки що назвати найновішу ОС від софтверного гіганта стабільною, не повертається язик. Здавалося б, якщо не виходить поки вирішити накопичені складнощі, то не варто створювати користувачам нові неприємності. Ось тільки це явно не в дусі Microsoft, яка влаштувала власникам старих комп’ютерів масу несподіваних сюрпризів.

Нагадаємо, в середині січня 2024 року Microsoft за допомогою автоматичної розсилки оновила кілька базових додатків, що входять до складу Windows 10 з моменту її виходу на ринок. Усе це пройшло без участі кінцевого споживача, а в підсумку офіційний форум почав наповнюватися гнівними повідомленнями від незадоволених користувачів. Нещодавно з’ясувалося, що оновлення унеможливило запуск цілої низки стандартних додатків. Наприклад, “Калькулятора”, “Центру відгуків”, поштових сервісів, заблокувало можливість перегляду фотографій і навіть відключило календар. Під час спроби запуску будь-якого з цих додатків користувачі бачили на екрані повідомлення, де вказувався такий текст: File system error (-2147219196). Теоретично, збій мав бути пов’язаний із файловою системою, але найбільш просунуті користувачі довели, що причина не в цьому. Пізніше з’ясувалося, що проблема торкнулася власників старих комп’ютерів на базі процесорів Intel Core 2 Duo, Core 2 Quad, а також AMD Athlon, що випускалися з 2006 до 2011 року.

Після кількох тижнів активних претензій з боку користувачів, співробітники Microsoft все ж вирішили виділити час і розібратися з проблемою. За даними Windows Latest, представники Софтверного гіганта визнали помилку і навіть назвали її причину. Виявляється, під час нового оновлення в бібліотеки було додано правило, згідно з яким запуск можливий тільки на процесорах, що підтримують інструкції SSE4.2. Ну а зазначені вище процесори не володіють підтримкою подібних інструкцій, а спроба запустити застосунок викликає появу помилки. Наразі в Microsoft тільки визнали помилку і обіцяють виправити її найближчим часом. Найімовірніше, незабаром вийде ще одне оновлення, в рамках якого невдалий експеримент відкотять на вихідні позиції. Точних термінів відновлення працездатності стандартних застосунків у Windows 10 поки немає, а експерти пропонують на майбутнє не встановлювати найновіші оновлення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Налаштуйте операційну систему таким чином, щоб вона без вашого відома нічого самостійно не завантажувала. Відкладіть установку вже завантажених оновлень і приділяйте увагу тільки оновленням безпеки. Усе це здається занадто складним, але іншого виходу просто немає. Багато користувачів і зовсім відмовляються від оновлень, ну а все це загрожує небезпечними інцидентами з безпекою. У будь-якому разі, версія, згідно з якою Microsoft хоче змусити користувачів змінити старі комп’ютери на нові, не виправдалася. За даними Windows Latest, усі вісім стандартних програм, які перестали запускатися після оновлення, розроблені з використанням набору бібліотек vclibs. Вони забезпечують стабільну роботу універсальних додатків на платформі Windows 10, включно з мобільною версією і редакцією для пристроїв IoT. Скільки точно людей постраждало внаслідок помилкового оновлення, не вказується.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.