USB 2.0 проти USB 3.0: Як відрізнити

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

USB – це загальноприйнятий стандарт для живлення і передавання даних із периферійних пристроїв комп’ютера. Однак деякі виробники пристроїв не дотримуються колірних стандартів USB, що ускладнює визначення використовуваного типу USB.

На щастя, існує кілька способів дізнатися справжню швидкість порту USB, а також визначити, який тип USB ви використовуєте – USB 2.0 або USB 3.0.

USB 2.0 проти USB 3.0: У чому різниця?

Випущений у 2000 році USB 2.0 було вдосконалено порівняно з USB 1.0. Його максимальна швидкість передавання даних становить 480 Мбіт/с, а хост-порти USB можуть видавати до 500 міліампер.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

USB 3.0 випустили 2008 року, він значно підвищив швидкість передавання даних і потужність живлення. Швидкість передачі даних 5 Гбіт/с у десять разів вища, ніж у USB 2.0. Він також забезпечує більший струм – 900 міліампер, а отже, може підтримувати енергоємні жорсткі диски і твердотільні накопичувачі.

Крім того, USB 3.0 має додаткові контакти для більш швидкої передачі даних. З їхньою допомогою USB 3.0 може одночасно читати і записувати дані. Це називається повним дуплексом. USB 2.0, навпаки, може працювати тільки в напівдуплексному режимі (читання або запис за один раз). Додаткові штирі дуже маленькі і розташовані глибоко всередині штиря USB. Їх важко помітити неозброєним оком, і тому важко судити про стандарт USB пристрою.

Що таке колірний код USB і що означають ці кольори?

Зовні роз’єми USB 2.0 і USB 3.0 мають однаковий вигляд. Але є кілька способів визначити тип USB.

Найпростіший спосіб перевірити, чи використовуєте ви USB 2.0 або USB 3.0, – це перевірити колір USB-порту. USB-порти типу A (існує безліч типів USB-портів) мають кольорове маркування, що вказує на їхні характеристики та покоління.

Колір порту USB має швидко визначати специфікацію USB периферійного пристрою, але, на жаль, це не завжди так.

Чому колір порту USB не є точним індикатором

Специфікація USB 3.0 рекомендує використовувати синій колір для роз’ємів і штекерів USB 3.0, і виробники USB-обладнання зазвичай дотримуються цієї угоди. Однак деякі виробники використовують вставки синього кольору для периферійних пристроїв USB 2.0, як правило, для того, щоб обдурити користувача, який вважатиме, що пристрій підтримує USB 3.0, але при цьому отримує мляву продуктивність.

Як визначити, чи використовуєте ви USB 2.0 або USB 3.0

Якщо на пристрої є синій порт, що позначає USB 3.0, але ви не отримуєте більш швидкої передачі даних, можливо, насправді ви використовуєте USB 2.0. На щастя, є кілька способів визначити, чи це так, починаючи з Windows.

У Windows можна використовувати безкоштовний додаток під назвою USB Device Tree Viewer. На відміну від вбудованого диспетчера пристроїв Windows, він показує стандарт USB підключених периферійних пристроїв.

У цьому прикладі я під’єднав USB-карту відеозахоплення. Виробник назвав периферійний пристрій “MACROSILICON USB 3.0 Capture”. Але насправді це набагато повільніший пристрій USB 2.0.

У Linux ви можете використовувати команди, щоб дізнатися специфікацію USB підключеного пристрою.

У результаті буде показано справжню специфікацію периферійного пристрою USB. У цьому випадку пристрій, названий виробником “USB 3.0”, насправді є лише USB 2.0.

Якщо ви турбуєтеся, що куплений вами пристрій має підроблені USB-порти, на жаль, багато магазинів мають обмежений термін повернення. Перевірте свої USB-пристрої та порти і переконайтеся, що вони відповідають специфікації USB до закінчення терміну повернення. В іншому разі ви залишитеся з непрацюючими пристроями!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.