Apple не встигає створити заміну 5G модемам від Qualcomm до 2026 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За даними Mac Rumors, під час свого першого звіту про прибутки та збитки у 2024 році компанія Qualcomm заявила, що Apple продовжила контракт із патентом Qualcomm на модем 5G до березня 2027 року. Лише рік тому Apple продовжила цю ліцензію до 2026 року, оскільки перед нею стояло кілька амбітних завдань зі створення власного модему. Тепер, через п’ять місяців, Apple, мабуть, вирішила додати ще один рік до цієї ліцензійної угоди. Ймовірно, тому що зіткнулася з ще кількома проблемами, пов’язаними з конструкцією модему 5G.

Це твердження підтримав генеральний директор Qualcomm Кріштіану Амон, який заявив в інтерв’ю CNBC: “Ми дуже задоволені відносинами з Apple просто зараз, і ми продовжимо постачати їм модеми”. Apple поки що не прокоментувала це рішення. Скоро Apple матиме власний звіт про прибутки та збитки, який може підтвердити цю заяву.

У 2023 році двічі повідомлялося, що проєкт Apple щодо модему 5G було відкладено до кінця 2025 року, а потім до 2026 року з можливістю подальших затримок. Спочатку компанія планувала впровадити цей чіп в iPhone SE навесні 2025 року, але не змогла вкластися у встановлені терміни. Через це Apple вирішила скористатися своїм одностороннім правом продовжити термін дії патенту Qualcomm, додавши ще два роки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Модемний проєкт Apple був запущений Тімом Куком у 2018 році, щоб зменшити залежність Apple від зовнішніх постачальників. Це також дасть змогу заощадити гроші, оскільки у 2022 році компанія заплатила Qualcomm понад 7,2 мільярда доларів. Apple почала наймати інженерів для втілення проєкту. У процесі створення вона зіткнулася з низкою проблем, таких як низька продуктивність і перегрів. Також чип був занадто великим і займав половину внутрішнього простору iPhone. У вересні 2023 року компанія вирішила відкласти свої плани щодо переходу до 2025 року й укласти контракт із Qualcomm до 2026 року.

Apple приділяє основну увагу чіпам 6G, але ще не відмовилася від своїх перших амбіцій зі створення модемів 5G, незважаючи на кілька невдач. Зниження повної залежності від одного виробника мікросхем – це здорова довгострокова мета, за умови, що ваш продукт може конкурувати. Але це починання більше схоже на перегони за SoC: Qualcomm є домінуючим постачальником, а Apple стикається з низкою проблем і складнощів.

Навіть за наявності кращої інфраструктури та команди розробників створення власного чіпа надзвичайно складне. Apple не перша з такими амбітними планами навіть в індустрії смартфонів. Samsung виробляє власну мобільну SoC з 2010 року. Нещодавно вона випустила серію Galaxy S24, чиї S24 і S24 Plus використовують Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 для моделей, які продають у США та Канаді, тоді як у решті світу є варіанти з Exynos 2400.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.