У Windows 12 можуть відбутися серйозні зміни для нових ПК

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Очікується, що нові покоління комп’ютерів стануть “комп’ютерами зі штучним інтелектом”, і кілька постачальників готують нові продукти з потужними специфікаціями, що відповідають цим обіцянкам індустрії.

Останні новини вказують на те, що Microsoft планує збільшити мінімальні специфікації для своєї майбутньої операційної системи Windows 12, вихід якої очікується у 2024 році. Згідно зі звітом галузевого аналітика Trendforce, технологічна компанія збільшить базову вимогу до пам’яті в Windows 12 до 16 ГБ відповідно до стандарту для мінімальної ефективності роботи свого ШІ-асистента Copilot.

У звіті також ідеться, що оновлені апаратні специфікації Microsoft вкажуть, які комп’ютери вважатимуться ПК зі штучним інтелектом.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З цього оновлення специфікацій можна зробити багато висновків. У минулому комп’ютери мали досить низькі мінімальні вимоги для запуску нових версій системи. Для запуску та оновлення Windows 11 потрібно 4 ГБ пам’яті, а для Windows 10 – 1 ГБ пам’яті для 32-бітної машини або 2 ГБ пам’яті для 64-бітної.

Інші експерти зазначають, що Windows 10 залишається найпоширенішою версією систем Microsoft, тоді як Windows 11 поступово завойовує визнання, насамперед під час купівлі нових комп’ютерів. Така картина спостерігається навіть попри те, що більшість пристроїв на ринку сумісні з Windows 11.

За нинішніх тенденцій індустрія, найімовірніше, робить ставку на те, що споживачі купуватимуть свіжі пристрої з Windows 12, а не оновлюватимуть операційну систему в будь-якому разі. Судячи з усього, старі моделі, швидше за все, не матимуть сумісності з оперативною пам’яттю. Trendforce зазначає, що цей стандарт може змусити виробників комп’ютерів зробити 16 ГБ пам’яті новим стандартом для продуктів початкового рівня, щоб відповідати новій операційній системі та брендингу AI PC.

Останніми тижнями кілька виробників, включно з Intel, AMD і Qualcomm, анонсували нові системи на кристалі (SoC), які будуть використовуватися в майбутніх ПК зі штучним інтелектом. У цих компонентах використовується одиниця виміру “TOPS”, що позначає чіпи, здатні виконувати трильйони операцій на секунду. За даними Trendforce, Microsoft встановила стандарт для Windows 12 на рівні 40 TOPS.

Для довідки, поточні процесори Intel Meteor Lake працюють на рівні 34 TOPS, що робить їх непридатними для використання в комп’ютерах зі штучним інтелектом. Однак очікується, що прийдешні процесори Lunar Lake будуть призначені для ПК зі штучним інтелектом. Нові APU AMD Zen 4 мають рейтинг 39 TOPS, але очікується, що APU Strix Point Zen 5 будуть сумісні з ними. Тим часом чип Qualcomm Snapdragon X Elite перевищує поріг у 45 TOPS.

Багато компаній уже давно зайняли свою нішу у сфері ШІ. Оскільки програмне забезпечення Windows є важливим компонентом для комп’ютерів, його внесок життєво важливий для роботи галузі та має стати основною частиною того, як формуватиметься ландшафт ПК зі штучним інтелектом у майбутньому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.