Зарядить батареї за 5 хвилин: вчені вигадали нову технологію

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Намагаючись оптимізувати процес заряджання акумуляторів, вчені розробили нову технологію, яка може впоратися з цим завданням за лічені хвилини.

Реклама

Як повідомляє Science Daily, проект представили інженери з Корнельського університету.

Проект фокусується на використанні індію – м’якого металу, який використовується у виробництві сенсорних екранів і сонячних панелей. Індій був обраний через його потенціал для поліпшення анодних властивостей літієвих батарей і значного прискорення процесу зарядки.

“Проблеми з запасом ходу є більшою перешкодою для електрифікації транспорту, ніж будь-яка інша проблема, наприклад, вартість або ємність батареї. Ми знайшли спосіб боротися з цим за допомогою наших електродів нової конструкції. Якщо ви можете зарядити батарею електромобіля за п’ять хвилин, навіщо потрібна така велика батарея, щоб проїхати 500 км? Таким чином, ціна на електромобілі була б більш доступною”, – кажуть вчені.

Основним обмеженням цієї технології є велика вага індію. Це не критично для автомобілів, але є перешкодою для менших пристроїв. Тепер перед дослідницькою групою стоїть завдання адаптувати цю проривну технологію до ринкових умов.

“Ключовою інновацією, яку ми виявили, є принцип конструкції, згідно з яким іони металу навколо анода батареї можуть вільно рухатися, знаходити правильне розташування і лише потім вступати в реакцію накопичення заряду. В результаті електрод знаходиться в стабільному морфологічному стані під час кожного циклу заряду. Саме це дає нашим швидкозарядним акумуляторам можливість заряджатися і розряджатися протягом тисяч циклів”, – зазначають розробники.

Якщо ця розробка стане реальністю, вона може кардинально змінити спосіб використання електромобілів. У поєднанні з технологією бездротової зарядки вона може зменшити розмір і вартість акумуляторів і зробити електромобілі більш привабливими.

Не зупиняючись на досягнутому, дослідники з Корнельського університету мають намір використовувати штучний інтелект і комп’ютерне моделювання для пошуку легких матеріалів зі схожими властивостями. Вони сподіваються відкрити недосліджені сплави, які можуть призвести до подальших проривів у розвитку енергетичних технологій.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ