Великі розробники готуються піти з App Store, а Microsoft робить свій магазин додатків для iOS

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Здається, Apple все ж здалася, і на iOS з’являться-таки альтернативні джерела софту. Складно сказати, чи будуть це повноцінні магазини додатків у форматі всім звичного App Store, чи в Купертіно оберуть якусь іншу реалізацію, але сумнівів у тому, що завантажувати програми та ігри можна буде ззовні, вже не залишається. Очевидно, що компанія додасть таку можливість з виходом iOS 17.4, чиє тестування ось-ось почнеться. Але хто б міг подумати, що все буде не зовсім так, як багато хто, ймовірно, чекав.

Що нового буде в iOS 17.4

Насамперед появу можливості завантажувати додатки на iPhone зі сторонніх джерел можна вважати фактом, що відбувся. Найімовірніше, вони стануть доступні в день релізу iOS 17.4 або через деякий час, але не пізніше 7 березня 2024 року. Якщо вірити The Wall Street Journal, Apple вже понад рік працює над впровадженням відповідного механізму в iOS. Тож усі її спроби через суд домогтися скасування цього обов’язку йдуть паралельно з вимогою дотримання закону ЄС про цифрові ринки, але ніяк не замість них.

Крім того, що Apple має намір зберегти комісійний збір з розробників, незалежно від того, де вони розміщують свої додатки, всіх нас чекає ще один сюрприз. Виявляється, в Купертіно продовжать модерувати весь софт, призначений для iPhone, навіть якщо розробник не захоче публікувати його в App Store. Таким чином компанія хоче забезпечити всебічну безпеку своїх пристроїв та їхніх власників.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Чому iOS краща за Android

Складно уявити, що Apple зможе перевіряти софт не в App Store
Поки незрозуміло, як Apple планує перевіряти софт за межами App Store, але загалом це досить адекватне побажання. І справа тут навіть не тільки і не стільки в намірі компанії забезпечити безпеку своїх користувачів, скільки в природному бажанні зберегти репутацію iOS. Все-таки та довгі роки залишалася оплотом стабільності не в останню чергу завдяки стабільному софту, який не вилітав і не глючив, як на Android. І можливо це стало саме внаслідок ретельної перевірки та жорстких гайдлайнів, неухильного дотримання яких Apple вимагала від розробників.

Тож мій прогноз про те, що багато видів додатків на iOS не з’являться навіть після зняття обмежень на завантаження з-за меж App Store, збувається. Адже розраховувати на те, що Apple несподівано зніме всі обмеження, спрямовані на захист її пристроїв, досить необачно. Навряд чи компанія візьме і дозволить розробникам втручатися в роботу iOS. Тому появи антивірусів, програм із темами, торрент-тренерів, емуляторів та іншого ПЗ такого типу на iPhone я б не чекав.

Магазин додатків Microsoft для iOS

Microsoft хоче випустити свій магазин додатків на заміну App Store для iOS
Втім, розробники пораділи навіть тій свободі, яку Apple виявилася готова їм надати:

  • Microsoft готується запустити на iOS свій власний магазин з іграми;
  • Визнана екстремістською організацією Meta хоче налагодити прямі завантаження застосунків безпосередньо за кліком на рекламні банери;
  • Spotify готується почати розповсюдження свого стрімінгового сервісу через власний веб-сайт, додавши туди попередньо вбудований інструмент оплати, який звідти було видалено кілька років тому через небажання компанії платити Apple комісійні відрахування.

На тлі всього цього досить цікаво, як Apple реалізує премодерацію застосунків, якщо їх поширюватимуть через свої канали. Я б ще зрозумів, якби Apple дозволила стороннім магазинам працювати на базі App Store. Але поки що немає жодної ознаки того, що самі розробники зацікавлені в такій моделі дистрибуції свого софту. А раз так, то ймовірність, що Apple зможе попередньо ознайомитися зі змістом їхніх додатків, наближається до нуля.

Як можна буде завантажувати додатки для Айфон

Євросоюз навряд чи доб’ється популяризації альтернативних магазинів додатків на iOS
Очевидно, що завантаження виконуватиметься шляхом сайдлоадингу за моделлю, реалізованою на Android, коли користувачі самі завантажують інсталяційний файл, а потім встановлюють його вручну. Але таким способом сьогодні можна і так можна завантажити деякі додатки, відсутні в App Store. Наприклад, “Ощадстрахування”, який просто завантажується з сайту сервісу і потім після нескладних маніпуляцій з’являється на робочому столі як повноцінний нативний клієнт. Загалом, запитань поки що явно більше, ніж відповідей.

З іншого боку, я чомусь твердо переконаний, що широкою популярністю така схема користуватися не буде, як не користуються популярністю інші магазини застосунків, крім Google Play, на Android. Користувачам набагато простіше і звичніше користуватися джерелом, встановленим за замовчуванням з коробки, ніж йти незрозуміло куди незрозуміло навіщо. Тому в мене немає сумнівів, що App Store як був оплотом стабільності iOS, так залишиться ним і надалі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.