Intel, можливо, вже поступається в боротьбі з Nvidia

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Nvidia продовжує володіти топовими GPU, а конкуренти просто не в змозі конкурувати. Анонс карт RTX 40 Super з вражаючим звучанням ще більше зміцнив лідерство.

У результаті AMD, як кажуть, відмовляється від ринку high-end відеокарт зі своїми GPU нового покоління. І ось тепер новий слух говорить нам про те, що Intel може зробити те ж саме з Arc Battlemage, своїми очікуваними відеокартами, які мають з’явитися наприкінці цього року. Хоча це і погана новина, вона зовсім не дивна.

Витоки інформації про Arc Battlemage

Спочатку поговоримо про те, що нового. Intel промовчала про Arc Battlemage під час CES 2024, але Том Петерсен, співробітник Intel, пізніше розповів в інтерв’ю, що вона жива і здорова. Можливо, карти навіть вийдуть цього року, хоча, з огляду на послужний список Intel щодо недотримання термінів випуску GPU, 2025 рік здається більш безпечним варіантом. Але якої продуктивності ми можемо очікувати від цих нових відеокарт? У цьому питанні нам допоможе ютубер RedGamingTech.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У своєму останньому відео RedGamingTech опублікував оновлені специфікації Intel Arc Battlemage, і вони не надто тішать любителів ігор високого класу. За словами ютубера, специфікації флагманського чіпа можуть значно відрізнятися від його попередніх прогнозів. Ба більше, він може взагалі не вийти.

Спочатку RedGamingTech припускав, що топовий GPU Battlemage матиме 56 ядер Xe і частоту до 3 ГГц. Так воно і є, але ходять чутки, що конфігурація шини пам’яті та кешу сильно змінилася. Замість 256-бітної шини і 116 МБ кешу L2, за словами ютубера, ми можемо очікувати 192-бітну шину, 8 МБ кешу L2 і величезні 512 МБ кешу Adamantine.

Адамантіновий кеш на даному етапі нам поки невідомий, хоча патент Intel, детально описаний PCGamer, розповідає про нього більше. По суті, це кеш четвертого рівня, який можна порівняти з Infinity Cache від AMD і, схоже, працює аналогічним чином.

Звучить непогано, вірно? З 56 ядрами Xe карта стане величезним поліпшенням порівняно з Arc A770, яка оснащується 32 ядрами. Однак, навіть незважаючи на такий великий кеш L4, ці характеристики вже натякають на те, що флагман Intel буде не дуже високого класу. За 192-бітної шини Intel, імовірно, зупиниться на 12 ГБ VRAM, якщо тільки не зважиться на авантюру, як AMD з RX 7600 XT або Nvidia з RTX 4060 Ti. (Будемо сподіватися, що це не так).

Незалежно від того, чи існує цей GPU взагалі, RedGamingTech підозрює, що Intel може взагалі відмовитися від його випуску через незадовільний прибуток. Замість цього Intel може зосередитися на GPU з 40 ядрами Xe, 192-бітною шиною пам’яті, 18 МБ кешу L2 і нульовим “адамантіновим” кешем.

Чи прийшов час Nvidia святкувати?

За наявними даними, AMD відмовляється від участі в перегонах високопродуктивних GPU нового покоління. Тепер, як кажуть, Intel збирається зробити те саме. Де ж залишиться Nvidia? На самому верху, з повним контролем над ринком GPU для ентузіастів, і в цьому відношенні їй нема про що турбуватися.

Це мрія для Nvidia, але не дуже добре для нас, кінцевих користувачів. Надавши Nvidia можливість піднімати ціни настільки, наскільки вона забажає, ми отримали серію RTX 40, де ціна і продуктивність часто просто не сходяться. В умовах відсутності конкуренції на високому рівні RTX 5090 може виявитися жахливим чудовиськом із захмарним цінником. Зрештою, чому б і ні? AMD і Intel не роблять нічого, щоб перешкодити Nvidia.

З іншого боку, навіть якщо Intel вирішить зосередитися на мейнстрім сегменті, ситуація не сильно зміниться. AMD – головний конкурент Nvidia, і навіть зараз, коли в неї є кілька коней у цих перегонах, вона все ще не може зрівнятися з флагманом Nvidia RTX 4090 або навіть із напрочуд вражаючими новими картами RTX 40 Super. Intel, яка відстала на одне покоління (а скоро буде на два), теж не змогла б перевершити майбутній флагман Nvidia.

Для мейнстримного ринку, тобто для переважної більшості GPU, що продаються, насправді добре, якщо AMD і Intel візьмуть участь і дадуть Nvidia трохи спеку. У результаті ціни на них можуть виявитися менш завищеними. Тим часом, ігри високого класу будуть дорожчими, ніж будь-коли, але, на жаль, Intel все одно не змогла б зупинити Nvidia, незалежно від того, яку карту вона ніколи не випустить.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.