Цього року для шанувальників Mac таки будуть хороші новини

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Лише кілька днів тому здавалося, що 2024 рік буде не надто вдалим для шанувальників Mac, адже нових комп’ютерів Apple не передбачається. Однак зараз ситуація трохи пожвавішала, і до появи кількох нових комп’ютерів Mac залишилося кілька місяців.

Реклама

Зараз я не маю особливих надій на те, що 2024 стане грандіозним для Mac, але на горизонті є кілька світлих плям. В останньому бюлетені Power On від журналіста Bloomberg Марка Гурмана йдеться про те, що Apple збирається випустити цього року пару висококласних Mac, щоб порадувати хоча б частину своїх шанувальників.

Зокрема, Гурман вважає, що нова версія Mac Studio буде представлена ​​на Всесвітній конференції розробників Apple (WWDC) у червні 2024 року, а оновлений Mac Pro піде за нею наприкінці року.

Лише минулого тижня TrendForce опублікувала нову доповідь, в якій стверджувалося, що Mac Studio може повернутися на WWDC. При цьому в звіті не згадувався Mac Pro, що змусило деяких людей зробити висновок про те, що випуск найдорожчого Mac Apple як мінімум відкладається – або він потенційно відправляється на звалище.

Тепер же доповідь Гурмана, схоже, розвіює ці побоювання і змушує мене думати, що 2024 не буде таким вже обділеним новими Mac, як вважалося раніше. Втім, цей рік не буде рясніти новими комп’ютерами Apple: кількість майбутніх новинок Mac можна перерахувати на пальцях однієї руки: крім Mac Studio і Mac Pro очікується поява MacBook Air M3. Якщо ви чекали на оновлення, то, можливо, вам чекає тривала відстрочка.

Незручне становище Mac Pro

У доповіді Гурмана стверджується, що Mac Studio та Mac Pro будуть оснащені чіпом M3 Ultra, який матиме 32 ядра CPU та 80 ядер GPU. Це зробить його найпотужнішим настільним чіпом в історії Apple, а це, безперечно, привід для очікування, чи не так?

І так і ні. З огляду на те, наскільки вражаючою була існуюча лінійка чіпів M3, M3 Ultra, швидше за все, стане ще одним сильним представником. Але Гурман не згадав про чіп Extreme, про який ходили чутки, і в якому він був певний рік чи близько того. Зараз, схоже, цей чіп справді мертвий і похований.

Це особливо розчаровує, тому що настільні комп’ютери Mac від Apple зазвичай мають набагато триваліший цикл оновлення, ніж ноутбуки компанії. Я говорю “зазвичай”, тому що, якщо Гурман правий, між Mac Studio M2 Ultra і його оновленням M3 Ultra може пройти всього 12 місяців. Але якщо цього року M3 Extreme не з’явиться всередині Mac Studio або Mac Pro, ми, ймовірно, зможемо залишити ці чутки в минулому.

У цьому випадку Mac Pro виявиться у незручному становищі. Зараз у нас дуже мало причин купувати його – за однакової конфігурації Mac Pro коштує на 3 000 доларів дорожче, ніж Mac Studio. Єдиною перевагою Mac Pro є можливості розширення PCIe, але без чіпа Extreme його привабливість залишиться дуже обмеженою.

Apple бореться із пожежами

Незважаючи на все це, Mac Studio і Mac Pro можуть стати двома яскравими подіями для шанувальників Apple. У звіті Гурмана ясно сказано, що 2024 стане незабутнім з цілої низки причин.

З одного боку, Гурман зазначає, що Apple на роки відстає від своїх конкурентів у галузі штучного інтелекту (ІІ). Такі компанії, як OpenAI (творець ChatGPT), Google, Microsoft та Amazon, випустили продукти генеративного ІІ кілька місяців або навіть років тому. За словами Гурмана, Apple випустить свій власний генеративний ІІ – продукт, який забезпечить завершення коду в Xcode, автопідбиття підсумків у таких додатках, як Pages та Keynote, а також покращення у Siri – на WWDC. Але до “повного масштабування” інструментів ІІ Apple знадобиться як мінімум до 2025 року, додає він.

Антимонопольні регулятори також насідають на Apple і майже напевно змусять компанію дозволити сторонні магазини додатків до ЄС цього року. І хоча новини Гурмана про Mac Studio та Mac Pro, безсумнівно, радують шанувальників Mac, більшість людей не стануть їх купувати, враховуючи їхні надхмарні ціни та нішеві сценарії використання.

Незважаючи на швидкий запуск Vision Pro, його продажі не будуть величезними через надмірно високу ціну $3 499. Проте Apple направила стільки внутрішніх ресурсів на підготовку гарнітури, що їх не вистачило ні на що інше, і це, ймовірно, одна з причин, чому цього року ми побачимо так мало Mac.

Якщо ви знаходитесь на ринку Mac Studio або Mac Pro, останні новини Gurman будуть для вас приємними. Але у звичайних користувачів Mac мало причин для радості, оскільки Apple зосереджена на Vision Pro і бореться із пожежами на кількох фронтах.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: