Перевірка переказів із картки на картку: яка сума активує фінмоніторинг

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Кабінет Міністрів України ухвалив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, це було одне із зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом. Але після її прийняття з’явилися чутки про введення в країні податку 18% на будь-які грошові перекази з картки на картку. Чи це так і чи є сума грошового переказу, після чого загрожує фінмоніторинг.

Реклама

Голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев спростував інформацію про можливість запровадження 18% податку на переказ грошей між картками.

Варто зазначити, що в тексті немає слів про “будь-які надходження на картку фізособи” і те, що це засноване на загальних принципах оподаткування, вже закладених у чинному податковому законодавстві.

Це означає, що запровадження нового податку на переказ грошей не планується. Але не слід забувати, що в банківській системі діє фінансовий моніторинг, який фіксує всі транзакції, і будь-які зміни можуть бути введені з урахуванням його обмежень на законних підставах.

Відповідно до закону про фінмоніторинг під контроль потрапляють перекази готівки Україною в сумі 5 тисяч гривень, а у зв’язку з цим банки можуть блокувати перекази, що перевищують цю суму.

Але у березні 2022 року Нацбанк України ухвалив постанову №60, згідно з якою діє підвищений контроль до операцій клієнтів з боку банків, якщо сума дорівнює або перевищує 400 тис. грн.

Варто враховувати, що окремі фінансові установи можуть встановлювати свої ліміти в рамках вимог НБУ, зокрема й популярний в Україні “ПриватБанк”

При цьому в НАБУ з посиланням на статтю 21 зазначили, що фінансові операції незалежно від суми вважаються підозрілими, якщо банк має достатні підстави для підозри, що вони є результатом злочинної діяльності або пов’язані або стосуються фінансування тероризму.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: