ПК на базі Windows візьмуть приклад з Mac і цього року обзаведуться ШІ

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Критики можуть сказати, що Apple відстає в гонці за ШІ, але є одна область, в якій компанія з Купертіно лідирує: обробка ШІ на пристроях за допомогою Neural Engine у ​​чіпах iPhone, iPad та Mac.

Компанія Canalys, що займається аналізом ринку, заявляє, що очікує, що цього року Windows-ПК наслідуватимуть приклад Apple і поставлять свої власні еквіваленти Neural Engine у ​​ноутбуки високого класу.

Neural Engine в iPhone, iPad та Mac

Компанія Apple, як відомо, обережно ставиться до нових технологічних розробок, прагнучи бути кращою, а не першою.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Будь то так звані фаблети, смарт-годинник, складні телефони, AR/VR-гарнітури або генеративний штучний інтелект, Apple зазвичай відходить убік, дозволяючи іншим компаніям випускати перші продукти, а сама не поспішає запускати те, що на її думку є найкращою реалізацією .

Нерідко коментатори критикують Apple за те, що вона повільно впроваджує новітні технології, і ніколи це ще не було так сильно помітно у випадку зі штучним інтелектом. У той час як інші компанії впроваджують можливості в стилі ChatGPT у будь-що, можливості Siri, як і раніше, залишаються на базовому рівні.

Але, як відомо, Apple впроваджує ШІ у свої пристрої вже більше десяти років – просто це не надто впадає у вічі.

Ключовим моментом у підході компанії є виконання якнайбільшої кількості операцій зі штучним інтелектом на пристрої за допомогою спеціальних чіпів, розроблених безпосередньо для цього процесу, так званих Neural Engine. Це дає очевидні переваги щодо продуктивності, але виконання більшого обсягу обробки саме на пристрої також підтримує прагнення Apple до конфіденційності.

П’ята частина Windows-ПК отримає власні ШІ-чіпи

На думку аналітиків Canalys, це одна з областей, де інші бренди наслідують приклад Apple. Компанія очікує, що близько 20% ПК, випущених цього року, буде оснащено власним аналогом чіпів з нейронними двигунами.

“Щоб скористатися зростанням попиту, індустрія ПК тепер буде впроваджувати значні інновації за допомогою вбудованих у ПК можливостей штучного інтелекту, а 2024 стане роком бурхливого розвитку таких пристроїв”, – говорить Ішан Датт, головний аналітик Canalys.

«Ряд анонсів OEM-виробників та виробників чіпів на виставці CES закладе основу для появи нових продуктів на ринку цього року. Ми очікуємо, що кожен п’ятий ПК, що постачається цього року, підтримуватиме штучний інтелект, оснащуючи спеціальним чіпом або блоком, наприклад NPU, для виконання робочих завдань зі штучним інтелектом на пристрої. Після цього темпи впровадження швидко зростатимуть, особливо в комерційному секторі, де переваги штучного інтелекту на пристрої, пов’язані з продуктивністю, безпекою та управлінням витратами, стануть ключовим фактором для бізнесу».

За прогнозами Canalys, до 2027 року буде поставлено понад 170 мільйонів ПК з підтримкою ШІ, причому майже 60% їх використовуватимуться в комерційному секторі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.