Хакери, що зламали Київстар, готувалися до атаки щонайменше півроку

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

Атака, що призвела до відключення мобільного зв’язку та інтернету для близько 24 мільйонів користувачів в Україні минулого місяця, ймовірно, була справою рук російського угруповання Sandvorm.

Реклама

За словами Іллі Вічука, голови департаменту кібербезпеки Служби безпеки України (СБУ), зловмисники ховалися в системах телекомунікаційної компанії “Київстар” щонайменше півроку до атаки і знищили “майже все”. В інтерв’ю, опублікованому в четвер, голова СБУ заявив, що “руйнівне” вторгнення, яке знищило тисячі віртуальних серверів і комп’ютерів оператора, почалося задовго до того, як послуги “Київстар” були відключені 12 грудня.

За словами пана Вітюка, хакери проникли в мережу в травні 2023 року (якщо не раніше) і мали повний доступ до листопада. Це дало зловмисникам доступ до інформації про клієнтів, даних про місцезнаходження телефонів, SMS-повідомлень і, можливо, облікових даних Telegram.

Пан Вітюк сказав, що немає “жодних сумнівів”, що за зломом стоїть Sandvorm. “Ця група здійснює шпигунство, хакерство, витік даних, видалення даних, кампанії впливу та багато іншої незаконної діяльності від імені російської військової розвідки ГРУ”, – сказав він.

“Ця атака є великим посланням і великим попередженням не тільки для України, але й для всього західного світу, щоб зрозуміти, що насправді ніхто не є недоторканним”, – попередив Вітюк.

На думку аналітиків з питань цивільних загроз, ця атака важлива тим, що її використовували не лише для шпигунства, але й для гібридної війни.

“Мережа використовувалася для переходу до українських військових мереж. Ми дуже стурбовані тим, що український контрнаступ відстежувався в режимі реального часу, розкриваючи розташування наших військ для полегшення атак безпілотників”, – пояснює старший віце-президент зі стратегії кібербезпеки компанії Contrast Security, яка розробляє програмне забезпечення для захисту додатків, Том Келлерман. Том Келлерман пояснює.

Особисто я шокований тим, що НАТО не змогла помітити це і запобігти цьому. Не можна недооцінювати російські кіберзбройні угруповання.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: