Компанія російського бізнесмена Фрідмана подала позов проти України на $1 млрд через націоналізацію «Cенс Банку»

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Інвестиційна компанія ABH Holdings S.A., де основним акціонером є російський бізнесмен Михайло Фрідман, подала позов проти України на понад $1 млрд через націоналізацію «Cенс Банку». За заявою, цей крок є «перевіркою верховенства права на Заході», а сама націоналізація – «незаконною» та «свавільною». Про це повідомляє AIN.UA.

Реклама

Позов базується на угоді між Бельгійсько-Люксембурзьким економічним союзом та урядом України щодо захисту інвестицій. Справу розглядатиме Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних спорів (ICSID) у Вашингтоні.

1 грудня 2022 року «Альфа-Банк Україна» змінив назву на «Cенс Банк» для уникнення асоціацій з країною-агресором. У липні 2023 року банк перейшов до державної власності, відзвітувавши про перші 100 днів роботи як державний банк.

До націоналізації банк належав російським олігархам, серед яких Михайло Фрідман та Петро Авен. За зв’язки з режимом країни-агресора їх вже санкціонували у багатьох країнах, включаючи ЄС, Велику Британію та Канаду. Україна також ввела санкції проти них.

У жовтні 2023 року СБУ та Генпрокуратура арештували українські активи трьох російських олігархів, які перебувають під санкціями.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

ДжерелоAIN.UA

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Kairov Vitaliy
Kairov Vitaliy
Радо захоплюється мобільними технологіями відтоді, як на ринку з'явилися перші MP3-плеєри, а ще більше - з перших днів появи MP4-плеєрів. Сьогодні він полюбляє возитися з Android-планшетами та iPad'ами.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: