240 млн ПК стануть електронним сміттям у 2025 році

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Аналітики Canalys вивчили ринок ПК та дали прогноз на найближчі два роки. За словами експертів, багато користувачів відмовляться від своїх пристроїв через припинення підтримки Windows 10.

14 жовтня 2025 Microsoft перестане випускати оновлення для Windows 10. Не всі власники ПК зможуть перейти на нову версію операційної системи через проблеми з апаратними вимогами.

За підрахунками фахівців приблизно п’ята частина пристроїв стане електронним сміттям через несумісність з ОС Windows 11. Це відповідає 240 мільйонам комп’ютерів. Якби всі ці пристрої були ноутбуками, складеними один на інший, то вони б утворили купу на 600 км вище Місяця.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Більшість із цих 240 мільйонів пристроїв, якщо вони перебувають у хорошому стані, можна було б відправити на переробку, але їхня несумісність з останньою підтримуваною версією Windows значно знижує їхню цінність для відновлення та перепродажу.

«Масштаб електронного сміття, що утворився після припинення підтримки Windows 10, наголошує на ролі виробників пристроїв та ОС у максимізації терміну служби продуктів. Щоб сприяти розвитку економіки замкнутого циклу, OEM-виробники повинні закладати довговічність, ремонтопридатність та можливість вторинної переробки у конструкцію своїх пристроїв, а постачальники ОС мають забезпечувати зручність використання та безпеку цих пристроїв якомога довше», – підсумовують аналітики Canalys.

Тим, хто цікавиться ринком заліза, варто звернути увагу на нову відеокарту MSI. Вона виконана в культовому дизайні десятирічної давності та базується на NVIDIA RTX 4060.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.