Новини України та Світу

Чи можна зламати будь-який смартфон і скільки Google платить за знайдені помилки

Share
Час читання: 2 хв.

Якщо ви ретельно стежите за тим, щоб усі ваші пристрої були максимально захищені, ви можете припустити, що з такими засобами, як двофакторна автентифікація вам нічого не страшно. У наші дні існує кілька способів захисту конфіденційної інформації, і ці запобіжні заходи можуть знизити ймовірність злому. Однак деякі з ваших пристроїв можуть бути несправні не з вашої вини, і саме ці помилки становлять загрозу. Так, помилка, яка існує як мінімум з 2012 року, може зробити ваш Android-пристрій вразливим.

Чи можна обійти двофакторну автентифікацію

Згідно з оновленням, опублікованим на GitHub Марком Ньюліном, що відстежує помилки, вразливість у Bluetooth може дозволити хакерам отримати доступ до ваших пристроїв на базі Android, Linux, macOS та iOS. Зокрема, якщо у вас Android, зловмисник може отримати доступ до вашого пристрою, якщо Bluetooth просто увімкнено. Злом можливий і на Linux, якщо Bluetooth можна знайти.

Пристрої iOS і MacOS, на яких увімкнено Bluetooth і підключено клавіатуру Magic Keyboard, також вразливі. Для того, щоб скористатися вразливістю та захопити ваш пристрій, зловмиснику не потрібно ніякого спеціального обладнання. Підключившись до гаджета, хакер може поєднати з ним підроблену клавіатуру без вашого підтвердження. Після цього вони можуть виконувати команди без вашої згоди.

Вразливості у смартфоні та комп’ютері

За даними The Register, Ньюлін звернув увагу Google на цю проблему. Компанія заявила, що існує виправлення безпеки для пристроїв з Android 11–14, а пристрої Pixel, що підтримуються, отримають патч із грудневим оновленням безпеки, яке включено в останній Feature Drop. Однак це говорить про те, що пристрої з старішими версіями ОС залишаться вразливими.

Повідомляється, що ChromeOS – єдина ОС на базі Linux, яка була виправлена, тобто дистрибутиви Ubuntu, Debian, Fedora і Gentoo все ще схильні до злому. Компанія Apple була повідомлена про проблему, і незважаючи на те, що патч може перебувати в розробці, терміни усунення вразливості невідомі.

Як зробити смартфон безпечнішим

Хоча здається, що компанії працюють над усуненням проблеми гнітюче повільно, це не означає, що вони залишають питання безпеки на другий план. Насправді, Google має програму винагороди. Це означає, що компанія сплачує мисливцям за помилками. Як тільки вони повідомляють про щось суттєве, що дійсно загрожує користувачам, вони отримують гідну нагороду у фінансовому вираженні. Це дуже добрий і правильний підхід.

Скільки Google платить за виявлення помилок

Навіть якщо фахівці почнуть активно зламувати програмний код, вони тільки швидше знайдуть вразливість. А заразом у них буде більше стимулів поділитися знахідками з Google замість того, щоб використовувати ці вразливості для інших цілей. У 2022 році компанія виплатила 4,8 мільйона доларів дослідникам, які виявили вразливості в Android. Що стосується Chrome, то Google також виплатила 4 мільйони доларів тим, хто знайшов помилки. Для компанії це чудовий спосіб підвищити безпеку, а для розробників – спосіб законно заробити на діяльності, яка часто використовується для правопорушень.

Навіть якщо ви не побоюєтеся злому, варто звернути увагу на проблеми безпеки, які стосуються саме ваших пристроїв. Знаючи, на що звернути увагу, ви зможете краще захистити свою конфіденційну інформацію. Це може означати, що вам доведеться змінити спосіб використання технологій, але це невелика ціна за безпеку.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: Google
  • Останні записи

    Apple усунула проблему випадкових перезавантажень на iPhone 16

    Разом з новими функціями Apple Intelligence, iOS 18.1 містить виправлення кількох поширених помилок, включаючи баг…

    21.10.2024

    Xiaomi 15 отримає 6,36-дюймовий плоский OLED екран з роздільною здатністю 1,2K та 16 ГБ оперативної пам’яті

    Серія Xiaomi 15 привертає увагу вже деякий час через велику кількість витоків і чуток, які…

    21.10.2024

    Стали відомі характеристики нового Mac mini 2024

    На YouTube-каналі Matt Talks Tech з'явилося відео, в якому автор розповів про всі нововведення майбутнього…

    21.10.2024

    Бездротова передача даних наблизилася до швидкості 1 Тб в секунду

    Вчені з Університетського коледжу Лондона зуміли встановити новий рекорд, передавши дані бездротовим способом зі швидкістю…

    21.10.2024

    Apple підтвердила дату виходу iOS 18.1 та нових функцій для AirPods Pro 2

    Тепер офіційно: Apple випустить iOS 18.1 наступного тижня разом із набором розширених можливостей для здоров'я…

    21.10.2024

    Xiaomi представила HyperOS 2.0 з iOS-стилем та AI-камерою

    Xiaomi анонсувала вихід HyperOS 2.0, заснованої на Android 14. Оновлення пропонує низку цікавих функцій, серед…

    21.10.2024