Share

Нещодавно з’явилася інформація, що Microsoft готує чергове оновлення для Windows, і всередині компанії цю систему вже називають 12 версією. Вийде вона в середині 2024 року і головна фішка буде в тому, що більшість елементів системи буде зав’язана на штучному інтелекті. Але, є одне але. Повноцінно ця версія системи зможе працювати тільки на пристроях з нейронним процесором, який якраз і відповідає за обчислення, пов’язані з нейромережею, а значить, що більшість звичайних користувачів, які сидять на звичному для нас залізі, особливих змін у системі не помітять. І це могла б стати чергова фішка Windows для обраних, якби не одна подія, яка сталася восени цього року.

Так чому ж я стверджую, що Windows зможе змістити, або хоча б трохи посунути таких великих гравців, як Apple? Давайте розумітися.

Друзі! Як і будь-якому митцю, мені дуже важлива ваша реакція на мою працю! Тому, якщо вам сподобається текст і думка, що я хочу донести, будь ласка, підпишіться на мій канал, поставте публікації лайк і залиште відгук, мені правда важливо, що ви думаєте! Спасибі за ваш час!

Apple змінила правила гри у 2020 році, коли випустила перший ARM чіп для повноцінної системи з анонсом чіпа M1, до цього моменту ніхто серйозно не замислювався про перехід на іншу архітектуру, адже це дуже дорого і болісно. Потрібно не просто переписати всю систему, а ще переписати всі додатки, у тому числі сторонні. Давайте визнаємо – Apple із цим впоралася відмінно.

Щодо Microsoft? Вони теж намагалися наздогнати свого головного конкурента, але виходить це у них геть погано. У них є свій власний, свіжий Surface, з чіпом від Qualcomm, який за потужністю навіть з M1 2020 року не може зрівнятися, та й за відгуками людей, які придбали цей пристрій, проблема може бути навіть з базовими додатками на кшталт ворда, які відмовляються працювати стабільно, ну, або взагалі працювати.

Що таке ARM? ARM процесори засновані на принципах скороченої команди RISC (Reduced Instruction Set Computing), що означає, що вони використовують набір простих команд, і за рахунок цього операції виконуються швидше, ніж на процесорах Х86 (це, якщо говорити просто, всім звичні комп’ютери). Дизайн процесорів ARM також адаптований для високої енергоефективності, за рахунок цього вони і є основними у будь-яких смартфонах, годинниках та інших пристроях, в яких є акумулятор.

Можна було б списати Microsoft з рахунків, якби не дві новини, які можуть перевернути ринок.

  • У 1: у жовтні 2023 року компанія Qualcomm представила “вбивцю M2” – свій новий флагманський ARM чіп Snapdragon X Elite, який за тестами потужніше, ніж чіпи від Apple (потужність знаходиться на рівні базових M3). >
  • У 2: у мережі з’явився інсайд про те, що Microsoft готує випуск нової версії Windows 11 (деякі інсайдери кажуть, що це будене 11, а 12 версія операційної системи), де майже всі системні елементи будуть підв’язані на штучному інтелекті.

Вгадайте, на що зроблений упор у новому чіпі від Qualcomm! Звичайно наштучний інтелект! У процесорі є блоки, які дозволяють ІІ працювати без підключення до інтернету та серверів компаній! Який збіг, правда?

Що це означає? На мій погляд це означає, що ARM операційна система від Microsoft нарешті буде дописана і пристрої на ній не будуть зображати високотехнологічну цеглу. А також те, що пристрої на моїй улюбленій ОС нарешті зможуть похвалитися відмінною продуктивністю практично будь-яких завдань – від серфінгу в інтернеті до ігор.

Напевно, ні для кого не секрет, що пристроями на Windows користується більшість світу, і перші успіхи цієї корпорації в освоєнні нового ринку принесуть свої, дуже вагомі, плоди. Давайте поясню докладніше:

  • Ігри. Наріжний камінь у Apple. Таке відчуття, що компанія змогла усвідомити, що геймінг це великий і грошовий ринок, тільки цього року, представивши свої ігри на Iphone і Mac. Коли ARM буде стояти на Windows, то це спричинить необхідність портувати свої нові ігри і на ARM систему, а не тільки для консолей і x86.
  • Конкуренція. Переклавши всі свої пристрої на ARM Apple змогла зробити не тільки великий і ризикований крок, але також стати монополістом. Всі знають, що відсутність конкуренції – це дуже погано, адже у компанії немає можливості порівняти, чим їх продукт кращий за аналог на ринку, і вкладати максимальну кількість сил на те, щоб зацікавити користувачів набувати саме їх пристрій (хоча для Apple це сумнівний аргумент, фанати їхньої компанії були і будуть завжди). Коли пристроїв на ARM стане більше – тоді і інновації виходитимуть частіше.
  • Ціна. Чим новіша технологія – тим дорожче вона коштує. Коли у нас є приклад тільки від Apple – безглуздо відштовхуватися від їхньої ціни. У вартість пристроїв входить бренд, входять зусилля на розробку та велика націнка. Перші комп’ютери на Windows теж будуть дорогими, але з часом все буде дешевша, і ми отримаємо класні продукти, які споживають мало і практично не займають місця.

Microsoft вплуталася в велику гонку, і від її успіху зараз залежить те, чим ми з вами користуватимемося в майбутньому. Сподіваюся все буде класно, адже ARM справді виглядає як логічний розвиток технологій для пристроїв майбутнього. Залишається чекати та сподіватися))

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    Apple Watch 10 зазнають значних змін, але є і мінуси

    Компанія Apple має намір переробити корпус майбутніх ювілейних Apple Watch. Про це пише MacRumors. Свіжим…

    17.06.2024

    Київстар переводить абонентів на інший тариф без їхньої узгодження

    Абонентка мобільного оператора «Київстар» поділилася неприємною ситуацією, що трапилася з нею. Вона повідомила, що компанія…

    17.06.2024

    Названо поширені помилки користувачів смартфонів

    Протягом років існування мобільних пристроїв виникло чимало міфів і хибних уявлень. Багато хто дотримується цих…

    17.06.2024

    Google додала в Chrome для Android функцію голосового читання сторінок

    Google впроваджує нову функцію в браузері Chrome для Android, що дозволяє читати веб-сторінки вголос прямо з програми.…

    17.06.2024

    Google Pixel 9 з новим чіпом Tensor G4: результати тестів Geekbench 6

    Недавно в мережі з'явилися витоки, що розкривають деякі технічні характеристики майбутнього смартфона Google Pixel 9.…

    17.06.2024

    iOS 18 дозволяє замінити «Привіт, Siri» на будь-яку іншу фразу

    За інформацією від авторитетного оглядача пристроїв Apple Марка Гурмана з Bloomberg, з виходом iOS 18…

    17.06.2024