Новини України та Світу

НБУ змінює правила реєстрації платіжних систем: важливі умови

Share

Національний банк України вніс суттєві зміни у порядок реєстрації платіжних систем та їх учасників. Що це означає для фінансового сектору та які нововведення вводяться? Подробиці розкриємо нижче.

Оновлено порядок реєстрації міжнародних платіжних систем, створених нерезидентами. Тепер Національний банк має право відмовити в їх реєстрації у випадку, якщо існують ознаки співпраці чи проведення операцій за участю суб’єктів, до яких застосовано санкції. Це також стосується банків та установ, пов’язаних із санкціями, навіть після їх скасування.

Регулятор вніс зміни в процедуру реєстрації та введення в Реєстр інформації про непрямих учасників та розрахункові банки платіжних систем. Тепер прямий учасник може уникати повторної подачі повідомлення, якщо воно було подано раніше та залишається актуальним.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

НБУ збільшив контроль над міжнародними платіжними системами, зобов’язавши операторів повідомляти про юридичних осіб, що діють у системі за межами України, та визначивши обов’язкову умову – принаймні двох прямих учасників-резидентів на території України.

Нова постанова передбачає право Національного банку скасувати реєстрацію міжнародної платіжної системи, створеної нерезидентом, якщо кількість прямих учасників не відповідає законодавчим вимогам протягом 180 календарних днів (тобто менше трьох учасників).

Реєстрація технологічних операторів, яких залучають учасники платіжної системи, тепер можлива за умови, що це передбачено узгодженими з НБУ документами.

Ці зміни, затверджені постановою Правління НБУ, спрямовані на підвищення контролю та ефективності фінансових операцій в країні. Згідно зі станом на 9 грудня 2023 року, нові правила набули чинності.

Kairov Vitaliy

Радо захоплюється мобільними технологіями відтоді, як на ринку з'явилися перші MP3-плеєри, а ще більше - з перших днів появи MP4-плеєрів. Сьогодні він полюбляє возитися з Android-планшетами та iPad'ами.

Опублікував
Kairov Vitaliy
  • Останні записи

    Власники нових iPad Pro скаржаться на дисплеї

    Сервіс мікроблогів X і Reddit отримали безліч повідомлень від перших користувачів нового iPad Pro M4,…

    19.05.2024

    Нова версія Mac Studio для Mac Pro буде доступна не раніше середини 2025 року

    За словами Марка Гурмана з Bloomberg, Apple не буде оновлювати Mac Studio і Mac Pro…

    19.05.2024

    Новий складаний смартфон Motorola отримає безліч змін

    Вже з'явилося багато інформації про складний смартфон Motorola, який вийде цього року. Інший Інсайдер, Судханшу…

    19.05.2024

    Розробники браузерів для iOS зіткнулися з обмеженнями з боку Apple

    Apple почала виконувати розпорядження Європейського Союзу про відкриття доступу до своїх продуктів для сторонніх розробників.…

    19.05.2024

    Android-смартфони будуть працювати від акумулятора значно довше

    Кожна нова версія ОС Android пропонує безліч нових цікавих функцій, які найбільш активно рекламуються. Є…

    19.05.2024

    Через штучний інтелект люди залишаються без роботи

    Кнесет (парламент Ізраїлю - ред.).Дані представлені у зв'язку зі все більш активним використанням комп'ютеризації та…

    19.05.2024