Фейкові цитати зірок: російська пропаганда використовує знаменитостей для антиукраїнської дезінформації

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

російські пропагандисти ведуть масштабну кампанію з дезінформації, використовуючи імена світових зірок, щоб подолати підтримку Заходу та засіяти ворожнечу до України.

Реклама

Згідно з розслідуванням видання Wired, у листопаді у соцмережах з’явилися сотні постів із фейковими цитатами, приписаними знаменитостям, таким як Бейонсе, Опра Вінфрі, Джіджі Хадід, Леді Гага, Кріштіану Роналду, Тейлор Свіфт та іншим.

Наприклад, фейковий пост із зображенням Роналду нібито цитував його: “Сумно бачити, як українці зловживають нашою допомогою. Хтось має це зупинити.” Це лише один із численних схожих фейкових цитат.

За розслідуванням, за цією кампанією стоїть російська “фабрика тролів” під назвою “двійник”, а акаунти, що поширюють фейки, мають зв’язки з російською військовою розвідкою.

Дезінформаційна кампанія охопила щонайменше 7,6 мільйона користувачів Facebook і понад 10 тисяч акаунтів на X за декілька годин. Хоча частина контенту вже видалена, фейкові пости залишаються, підкреслюючи необхідність посилення модерації та перевірки реклами у соцмережах.

Експерти закликають до більш ефективних заходів, оскільки російські спецслужби продовжують використовувати схожі кампанії для маніпулювання громадською думкою.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

ДжерелоWired

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ