Українців попередили про найпопулярніші схеми обману в інтернет-магазинах

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: < 1 хв.

Найпопулярніший спосіб обману українців в інтернет-магазинах – підробка квитанцій про доставку, які надсилають шахраї, що видають себе за продавців.

Реклама

Про це розповідає експерт з кібербезпеки Юрій Шарай. “Ці посилання розсилаються через чати та месенджери інтернет-магазинів. Введення реквізитів картки у форму на фейковому сайті, який потім намагається зняти кошти з картки, дозволяє шахраям використовувати методи соціальної інженерії для отримання SMS-коду підтвердження”, – розповідає Шарай.

Інший поширений сценарій шахрайства полягає у викраденні грошей у людей, які мають отримати відшкодування за транзакцію, що з якихось причин пішла не так. Зазвичай шахрай видає себе за продавця, продає товар за вигідною ціною, а після того, як замовлення зроблено, видаляє товар зі складу на підставі того, що його немає в наявності або з якоїсь іншої причини. Потім покупцеві надсилається посилання на фальшиву форму повернення коштів, яку він заповнює і втрачає свої гроші.

Пан Ширлі розповідає: “У цьому випадку у покупця виникає термінове бажання повернути кошти, вже списані з його картки, і зробити повторну покупку, в надії, що реквізити картки, введені на фішинговій сторінці, дійсно можуть знадобитися для повернення коштів”.

За його словами, перша схема шахрайства найчастіше зустрічається на сайтах з особистими онлайн-оголошеннями. Друга – на великих маркетплейсах.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, експерти рекомендують під час купівлі на маркетплейсах пам’ятати, що всі транзакції з переказом коштів відбуваються між маркетплейсом і покупцем, а для управління такими операціями слід використовувати лише особисті кабінети.

“Будь-яке посилання, яке ви отримуєте від продавця, навіть якщо воно виглядає як адреса маркетплейсу, є ознакою шахрайства”, – додав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: