В Україні попереджають про відключення інтернету на початку 2024 року: він може не працювати тижнями

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

На початку 2024 року інтернет може зникнути. Не лише в Україні, а й в усьому світі. Крім того, глобальний зв’язок може зникнути на тривалий час або бути серйозно порушений. Можливо, на кілька тижнів. Таким чином, все більш інтенсивні сонячні спалахи можуть вплинути на нашу планету.

Реклама

Про це попереджають фізики з Центру передового досвіду космічних наук IISER в Калькутті.

За словами вчених, Сонце наближається до піку своєї активності. Це приблизна тривалість сонячного циклу. Сонячний цикл – це період, протягом якого змінюються магнітні полюси Сонця, тобто північний і південний полюси міняються місцями.

Вважається, що сонячний цикл починається під час сонячного мінімуму. У цей період Сонце найменш активне, відбувається мало спалахів. І космічна погода стає абсолютно спокійною. Принаймні в межах Сонячної системи.

Проте з часом на Сонці починають з’являтися темні плями. Це області спотворення магнітного поля Сонця, які характеризуються нижчими температурами, ніж решта Сонця. Поступово енергія накопичується, і відбувається величезний вибух, що викидає заряджені частинки в космос. Цей “сонячний вітер”, який досягає нашої планети, взаємодіє з магнітним полем Землі. Чим сильніший сонячний вітер, тим більші геомагнітні збурення.

Ось чому Сонце досягло своєї найнижчої точки в 2019 році. Це означає, що наступний цикл триватиме приблизно до 2030 року. Таким чином, пік сонячної активності має припасти на кінець 2025 року. Однак вчені визнають, що 11 років – це середня тривалість сонячного циклу. В реальності вона може коливатися від 9 до 14 років.

Сонячна система стрімко наближається до піку своєї активності з появою численних гігантських плям на Сонці.

Максимум енергії розбурханої Сонячної системи обрушиться на Землю в січні 2024 року. Магнітосферні збурення будуть настільки сильними, що бомбардування зарядженими частинками сонячного вітру досягне такої інтенсивності, що порушить роботу супутників, які забезпечують зв’язок і навігацію, або зробить їх повністю непрацездатними.

“Найсильніші шторми іноді можуть призвести до катастрофічного руйнування орбіт низькоорбітальних супутників і порушити роботу супутникових служб, таких як мережі зв’язку та навігації. Вони також можуть викликати сильні збурення в геомагнітному полі, що викликають спрацювання електромереж, розташованих у регіонах високих широт”, – заявляють учені.

Причому магнітні бурі будуть не лише інтенсивними, а й тривалими. Загалом може статися так, що інтернет повністю або частково пропаде на тривалий час, можливо навіть на кілька тижнів, кажуть учені.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: