Україна розробляє морський безпілотник “Sea Baby”, який врізався в міст у Криму: що відомо

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 3 хв.

Він може нести близько 1 тонни тротилу і має найкращі у світі можливості зв’язку.

Реклама

Україна розробила та успішно застосовує багатоцільовий морський безпілотник Sea Baby, багатоцільову платформу. Зокрема, “Морський малюк” влучив у міст у Криму та пошкодив кілька ворожих суден, у тому числі ракетоносець.

Про це в ексклюзивному документальному фільмі “СБУ: спецоперації перемоги” розповідає генеральний директор Служби безпеки України контр-адмірал Василь Малюк.

Безпілотники, створені для атаки на мости в Криму

За словами “мисливця” військової контррозвідки СБУ бригадного генерала, Кримський міст був побудований у протоці з дуже великим шаром мулу. Щоб закріпитися в цьому мулі, росіяни використовували 15-20, а то й 30 різних кілків під кожну опору і встромляли їх у мул, як мітли.

Зверху на ці мітли ставили бетонного “бика”, на якому стояла опора шляхопроводу. Ці опори товсті і їх було б важко зруйнувати. Однак моїм інженерам спала на думку блискуча ідея спробувати розбити цю палю під “биком” внизу, на рівні води. Таким чином, ця опора фактично потягне міст вниз”, – сказав Хантер.

Здатний витримати близько 1 тонни тротилу

З технічної точки зору, це дуже складне завдання, сказав він. “Україна не має ракет, здатних вразити міст у Криму, і не має величезних торпед. Є авіабомби, але українські літаки не можуть долетіти до мосту.

“Після консультацій з головою Служби безпеки України Василем Марюком та головою Військово-морських сил України Нейшем Папа, ми прийшли до висновку, що нам потрібно побудувати новий морський безпілотник, який зможе скинути 800 кг тротилових бомб на опори Кримського мосту і пройти щонайменше 800 км по морю до чотирьох балів морської хвороби. Швидкість безпілотника має бути такою, щоб він міг маневрувати на завершальному етапі, наприклад, відірватися від судна-переслідувача, якщо таке є, або якщо його атакує вертоліт. Безпілотник повинен був би гарантувати безперервний зв’язок з ним. Це дуже складні інженерні рішення”, – каже Хантер.

Прототип – козацький корабель

За словами Василя Марюка, голови СБУ, служба об’єднала найкращих фахівців з різних галузей – інженерів, програмістів та військових лікарів, які наразі працюють над виробництвом та подальшим успішним використанням морського безпілотника.

“Прототипом морського надводного безпілотника Sea Baby став козацький човен “Чайка”. Оскільки він був значно меншим за ворожі судна, то міг успішно маневрувати між ворожими кораблями і вже використовувався для успішного виконання певних морських завдань. До речі, якщо подивитися на наш морський безпілотник “Sea Baby”, то коли він виходить на глісаду, тобто рухається на великій швидкості над дзеркалом води, то він дуже схожий на козацький човен, який називався “чайка”. “Наші славні предки є для нас постійним натхненням, ми відчуваємо генетичний зв’язок, – розповідає Василь Мар’юк.

Ми не боїмося ніяких ударів

За словами Хантера, перший прототип дрона був побудований. На нього завантажували 1,5 тонни піску в мішку. Головним завданням було перевірити, чи буде він працювати.

“Ми використовували цей корабель для розколювання льоду. Ми відрізали шматки льоду на швидкості. Цей корабель не боїться жодного удару, жодної тріщини. Його можна відремонтувати. Він може впоратися з будь-яким завданням”, – каже Хантер.

Найкращий у світі зв’язок

Зв’язок мав вирішальне значення для управління та виконання цієї конкретної операції. За словами Хантера, команда набрала волонтерів, щоб створити найкраще у світі середовище зв’язку для “морських малюків”.

“Ми не могли покладатися на продукти Ілона Маска, тому що не могли. Ми перебуваємо в постійному контакті з нашими партнерами. І коли вони побачили електроніку, з якої складається наш човен, вони були просто вражені”, – сказав він. Під час спецоперації оператори керували безпілотниками з Києва, за 1000 км.

“Це не просто військово-морські дрони, це багатоцільові платформи, які сьогодні дуже успішно використовуються. Це не лише стосовно мосту в Криму. Ми успішно вразили кілька ворожих кораблів, в тому числі ракетоносець”, – сказав Василь Марюк.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Скарбик Павло
Скарбик Павло
Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

СВІЖІ НОВИНИ

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: