В Україні можуть оштрафувати на 5 тисяч гривень за ігнорування повістки у Viber

ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ

Час читання: 2 хв.

В Україні призовники часто отримують виклики через Viber. Крім того, працівники військкоматів тепер штрафують за ігнорування викликів у месенджері. Юрист Володимир Крекотень пояснив, чи законні такі покарання.

Реклама

ТЦК наклала штраф у розмірі 5100 гривень.

Сума штрафу становить 5100 гривень. Проте правозахисник порадив не панікувати завчасно і пояснив, як громадяни можуть захистити свої права у суді. Він навів реальні судові справи.

ТВК надіслала чоловікові повістку через вайбер, але він не з’явився за адресою в потрібний час. Військовий комісаріат одразу ж оштрафував чоловіка на 5 100 гривень за ігнорування повістки, не підтвердивши його контактні дані та чи дійсно він отримав повістку.

Коли українці дізналися про дії посадових осіб військкомату, вони одразу ж подали позов до суду. Незважаючи на те, що працівники військкомату стверджували про свою невинуватість, їхні дії були визнані незаконними. В результаті позивача виправдали, а штраф скасували, оскільки постанова про адміністративне правопорушення була винесена з порушенням закону. Справу було закрито.

«Суд навів такі ключові позиції: позивач під час складання щодо його протоколу про адміністративне правопорушення не був присутній і з протоколом його не знайомили. У зв’язку з цим чоловік був позбавлений можливості дати пояснення по суті правопорушення, йому не було роз’яснено його процесуальні права, не було ознайомлено з протоколом і не вручено його копію, що, на думку суду, є суттєвим порушенням прав позивача», — розповів адвокат. .

Не боятися захищати свої права у суді

Адвокат закликає всіх громадян не боятися захищати свої права в суді, зокрема. Адже на основі подібних вищезгаданих постанов людей потім називають ухилистами та вносять їх персональні дані до баз боржників, що є порушенням цивільних прав.

Порядок денний, відправлений на електронну пошту або до месенджерів за законом не вважається дійсним, адже їх видача ніяк документально не відрегульована. Незрозуміло, як фіксувати факт прочитання повістки в Viber, адже факт відправки нічого не гарантує. До того ж, у налаштуваннях меседжера можна приховати доступ до сповіщень про перегляд, і тоді працівники ТЦК ніяк не доведуть, що їхній порядок денний переглянутий, але проігнорований. Таким чином, розраховувати на те, що відправка повісток через месенджер збільшить кількість мобілізованих особливо не варто. Ця ініціатива хіба що подіє на особливо законослухняних громадян, які на порядку денному підуть добровільно до військкомату.

Реклама

Вас також можуть зацікавити новини:

ДжерелоToday.ua

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

Не пропустіть

СВІЖІ НОВИНИ